Odbor za ljudska prava UN-a prozvao je danas Vatikan zbog usvajanja politika koje su dozvoljavale svećenicima da desetljećima siluju i zlostavljaju desetke tisuća djece i pozvao Svet Stolicu da nanovo otvori dosjee o pedofilima koji su skrivali svoje zločine, izvještava AP.

U novom se izvješću snažno kritizira Vatikan zbog stavova o homoseksualnosti, kontracepciji i pravu na abortus te se tvrdi da bi trebao revidirati svoje politiku s ciljem zaštite prava djece i njihovog pristupa zdravstvenoj njezi. Odbor smatra da Sveta Stolica nije u potpunosti uvažila razmjere počinjenih zločina te da, shodno tome, nije poduzela odgovarajuće mjere u slučajevima zlostavljanja djece što je dovelo ne samo do nastavljanja prakse zlostavljana, već i do nekažnjavanja počinitelja.

Pozvalo se na osnivanje posebnog odbora, što je papa Franjo najavio u prosincu, s ciljem da se provede istraga svih slučajeva zlostavljanja od strane svećenika i da se razjasni na koji je način Katolička crkva odgovarala na pritužbe. Također, u izvješću se pozvalo Svetu Stolicu da uvede jasna pravila o obaveznoj prijavi slučaja zlostavljanja policiji.

UN-ov odbor dao je svoje preporuke nakon što je proveo vlastitu istragu unutar Vatikana proteklog mjeseca slijedom implementacije UN-ove Povelje o pravima djeteta. Preporuke odbora nisu obavezujuće, no UN je zamolio Vatikan da uvede nove regulacije te da podnese novo izvješće do 2017. Ilustracije radi, Vatikan je s posljednjim izvješćem podnesenim UN-u kasnio 14 godina.

Iako je najzvučniji dio izvješća onaj o slučajevima zlostavljanja djecu, u njemu se navode i stavke o pravu na abortus i kontracepcijske metode. Iako Vatikan još nije izdao službeni odgovor na UN-ovo izvješće,već se sada da pretpostaviti da će te dvije stavke odbaciti uzimajući u obzir povijest diplomatskih sukoba i neslaganja Svete Stolice i Ujedinjenih naroda oko reproduktivne zdravstvene skrbi.

Tportal

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok