Prvi predsjednik neovisne Ukrajine Leonid Kravčuk donosi crne prognoze, ne samo za svoju zemlju nego i za cijeli svijet. Poput zlogukog proroka upozorava kako bi Ukrajina mogla postati, ono što je Sarajevo bilo prije sto godina, poprište početka 3. svjetskog rata.

U intervjuu za Voice of America upozorava kako bi sukob mogao postati globalan prijeđu li ruske trupe istočnu ukrajinsku granicu. Iako se nada da će pritisak međunarodne zajednice na Rusiju uroditi plodom, smatra kako se Putin neće zadovoliti samo s Krimom. 'To bi mogao biti početak 3. svjetskog rata', napominje.

Kravčuk, koji je do neovisnosti bio na čelu ukrajinske Komunističke partije, ne štedi Putina. Sijeća ga se kao KGB-ovca koji je ostalima 'nosio aktovke'. Smatra da je od bivše sovjetske tajne službe baštinio ono najgore.

Ipak, Kravčuk donekle ima ulogu u očitoj vojnoj inferiornosti Ukrajine prema Rusiji. Mnogi se pitaju bi li Ukrajina bila na rubu rata s nekadašnjiim saveznikom s istoka, da Kravčuk nije pristao na povrat 1800 nuklearnih bojnih glava Rusiji nakon raspada SSSR-a.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok