Ministri vanjskih poslova zemalja članica NATO-a snažno su osudili kao ilegalnu rusku vojnu intervenciju u Ukrajini i izrazili punu potporu ukrajinskom suverenitetu i teritorijalnoj cjelovitosti te suspendirali vojnu suradnju s Rusijom.

"Mi, ministri vanjskih poslova NATO-a, ujedinjeni smo u osudi ruske ilegalne vojne intervencije u Ukrajini i rusko kršenje ukrajinskog suvereniteta i teritorijalnog integriteta. Ne priznajemo ruski nelegalni i nelegitimni pokušaj aneksije Krima", kaže se u zajedničkoj izjavi 28 ministara, među njima i hrvatske ministrice Vesne Pusić.

Ministri NATO-a koji u utorak i srijedu zasjedaju u sjedištu Saveza u Bruxellesu sastali su se i ukrajinskim ministrom vanjskih poslova.

NATO je od Rusije zatražio da se uključi u "istinski dijalog koji će voditi prema političkom i diplomatskom rješenje koje poštuje međunarodno pravo i ukrajinske međunarodno priznate granice" te da hitno poduzme mjere koje će voditi smanjenju napetosti - smanji broj vojnika na Krimu na razinu od prije krize i da ih povuče u baze, da smanji vojne aktivnosti duž ukrajinske granice, da poništi nelegalnu i nelegitimnu aneksiju Krima, da se suzdrži od daljnjeg miješanja i agresivnih akcija u Ukrajini, da poštuje prava ukrajinskog stanovištva, uključujući krimske Tatare te ispuni svoje međunarodne obveze i poštuje međunaraodno pravo.

NATO ističe da je "neovisna, suverena i stabilna Ukrajina, snažno privržena demokraciji i vladavini prava, ključna za euro-atlanatsku sigurnost".

Ministri su također odlučili suspendirati sve praktične aspekte civilne i vojne suradnje s Rusijom, ali će nastaviti politički dijalog kako bi razmjenjivati stajališta o ovoj krizi.

Sjevernoatlantsko vijeće na razini ministara vanjskih poslova razmatrat će odnose s Rusijom na svom sljedećem sastanku u lipnju.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok