Bivši načelnik općine Sibinj Ivica Batinić, kojemu je u Hrvatskoj izrečena kazna od šest godina zatvora, ima osobnu iskaznicu izdanu u Livnu u Bosni i Hercegovini, no policija tamo za njim ne traga jer za to nije dobila nikakav službeni zahtjev, kazao je u četvrtak Hini glasnogovornik Ministarstva unutarnjih poslova Livanjske županije Ivica Vrdoljak.

"Ivica Batinić ima osobnu iskaznicu i prijavljeno prebivalište u općini Livno, točnije u mjestu Miši od 29. ožujka 2010. godine", kazao je Vrdoljak podsjećajući kako ta iskaznica vrijedi za razdoblje od deset godina.

Na upit kakav je Batinićev status u BiH s obzirom da ga traži hrvatsko pravosuđe, glasnogovornik livanjske policije je kazao kako tamo do sada nije stigao nikakav zahtjev za službeno postupanje. "Mi nismo dobili nikakav zahtjev iz Hrvatske", kazao je Vrdoljak.

Tjeralicu za Batinićem je raspisao Županijski sud u Osijeku nakon što se bivši sibinjski načelnik nije pojavio na izricanju presude.

S obzirom da je riječ o kazni većoj od pet godina zatvora on bi nakon njezina izricanja odmah mora biti pritvoren.

Iako zakonodavstva Hrvatske i BiH načelno priječe izručenje vlastitih državljana, dvije zemlje imaju zaključen ugovor o izručenju koji, među ostalim, dopušta mogućnost izručenja u slučajevima korupcije odnosno zloporabe službenog položaja i ovlasti i podmićivanja kada je izrečena pravomoćna kazna od najmanje dvije godine zatvora.

Batinić je proglašen krivim za malverzacije zemljištem na području Sibinja u sudskom procesu u kojemu je prvooptuženi bio general Mladen Kruljac.

Nepravomoćnom presudom Kruljac je osuđen je na godinu i pol dana zatvora, Batinić na šest godina, Ivan Mišković na pet i pol godina, Ivan Rimac na tri godine i deset mjeseci, Željko Garić na dvije godine zatvora, Zdravko Sočković na petnaest mjeseci.

Temelj optužnice bile su malverzacije vrijedne 58 milijuna kuna, a odnose se na zemljište što ga je država 2008. darovala općini radi gradnje zone malog gospodarstva. Tadašnji sibinjski načelnik Ivica Batinić i član općinskog poglavarstva Ivan Mišković prodavali su tu zemlju na namještenim natječajima i po proizvoljnoj cijeni.

Hrvatska je vojska po zapovijedi generala Kruljca izgradila pristupnu cestu zoni kako bi se povećala vrijednost zemljišta.

Hina

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok