Sirijske izbjeglice bi ponovno mogle krenuti ka Europi u valovima ako programi humanitarne pomoći u pet susjednih država, gdje ih najviše boravi, ne budu imali održivo financiranje, upozorile su UN.

Odjel UN-a za izbjeglice je objavio detalje 4,4 milijarde dolara vrijednog programa pomoći za 5,3 milijuna sirijskih izbjeglica koje žive u Turskoj, Libanu, Iraku, Jordanu i Egiptu. Agencija koja je prikupila samo polovicu od neophodne pomoći za 2017. godinu, mora dobiti međunarodnu pomoć, rekao je Amin Awad, direktor Komesarijata UN-a za izbjeglice za Srednji istok i sjevernu Afriku, javlja agencija Reuters.

Naveo je nekoliko razloga zbog kojih bi Europu mogao zapljusnuti novi izbjeglički val.

- Veliki je broj izbjeglica, situacija u regiji je nestabilna, a ako ne bude pomoći, te izbjeglice postaju preveliki teret za zemlje domaćine - rekao je Awad.

Dogovor EU i Turske je zaustavio glavni izbjeglički val iz 2015., ali sve manje humanitarne pomoći ponovno pravi probleme.

- Nismo u mogućnosti osigurati osnovne uvjete za život u izbjegličkim kampovima, vodu, gorivo, pokrivače, šatore... Ljudi žive u otvorenim objektima. Turska i Liban su najveći donatori, oni im pružaju utočište, ali ne dolazi međunarodna pomoć. Zato moramo biti spremni na posljedice – rekao je čelnik UN-ove agencije.

Pratite Livno Online na Facebooku, Twitteru, Instagramu ili Youtube-u

Komentari se objavljuju u realnom vremenu i Livno Online ne može se smatrati odgovornim za izreceno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim službama.Ukoliko ne posjedujete email adresu u polje za email adresu upišite abc@abc.com
comments powered by Disqus

Najnovije svijet