U Italiju je mediteranskom rutom nedavno prešlo pedeset osoba za koje se smatra da su borci Islamske države, javlja Guardian otkrivajući kako je osumnjičenim džihadistima cilj stići u druge europske države.

Riječ je o državljanima Tunisa, a dio njih talijanska je policija identificirala nakon što je njihov brod pristao na Siciliji. Četvorica ih je već poznata europskim sigurnosnim službama, a jedan od njih je navodno već Francuskoj, točnije u oblasti Gard.Piše Slobodna Dalmacija.

Interpolov službenik novinarima je rekao da su Tunižani na talijanski teritorij pristigli u grupama, između srpnja i listopada prošle godine. Prema  evidenciji talijanskih vlasti, tijekom 2017. u tu je državu pristiglo nešto više od pet tisuća državljana Tunisa, od čega ih je nešto manje od pola vraćeno u matičnu državu. Vjeruje se kako taj broj nije potpun jer postoje opravdanje sumnje da se u Italiju od srpnja neopaženo uvuklo još nekoliko tisuća Tunižana i da tamo borave ilegalno. Policija je do sada uhvatila tek njih 400.

- Sasvim je jasno da ima onih koji ne žele biti ientificirani, stoga u Europu pristižu nelegalno, a potom se kriju od vlasti. Ne žele dati svoje podatke, ne žele dati otiske... Jasno je, ako se teroristi žele uvući u Europu, to će napraviti ovim putem, s obale Tunisa, brodom preko Mediterana, do Sicilije - objasnio je za Guardian Salvatore Vella, 'mozak' operacije kojom se na Siciliji želi suzbiti ilegalni prelazak osoba iz Afrike u Europu.

Popis sumnjive pedesetorice koji sadrži i njihove osobne podatke Interpol je Guardianovim novinarima na uvid dao krajem studenog, a potom ga je proslijedio talijanskom ministarstvu unutarnjih poslova koje ga je poslalo obavještajnim službama diljem Europe.

Guardian napominje kako Ujedinjeni narodi nagađaju da se preko pet ipol tisuća državljana Tunisa - više nego iz ijedne druge države - u Iraku i Siriji borilo na strani ISIS-a, a nakon što je kalifat poražen pojavila se zabrinutost da bi se dio tih boraca mogao pokušati ubaciti u Europu s ciljem izvođenja terorističkih napada.

Upravo je iz Tunisa pristigao 24-godišnji Anis Amri koji je na božićnom sajmu u Berlinu kamionom pomeo 12 ljudi i teško ozlijedio njih još 56-oro.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok