Zemljin plašt pod Antarktikom postao je manje viskozan, značajno se ubrzao i počeo je mijenjati izgled kopna u tolikoj mjeri da se promjene mogu bilježiti GPS-om, objavio je međunarodni tim znanstvenika.

Površina Antarktike izgleda kao nepomičan smrznuti krajolik. Međutim na dubini od nekoliko stotina kilometara sloj Zemlje kreće se velikom brzinom. Studija pod vodstvom Sveučilišta u Newcastleu, objavljena ovaj tjedan u časopisu Earth and Planetary Science Letters, po prvi je put objasnila zašto se Zemljina kora na Antarktičkom poluotoku uzdiže tako brzo.

Ranija istraživanja pokazala su da se uzdiže zato što se teret ledenog pokrova s klimatskim promjenama otapa i smanjuje. Ovo kretanje kore shvaćeno je kao spora elastična reakcija koja se odvija kroz tisućljeća.

Međutim novi podaci prikupljeni GPS-om otkrili su da se kopno u spomenutom dijelu Antarktike uzdiže vrlo brzo, nevjerojatnih 15 mm godišnje, mnogo brže nego što se može objasniti elastičnim odgovorom.

Tim je također po prvi put utvrdio da se Zemljin plašt ispod Antarktike kreće mnogo brže nego što se očekivalo, vjerojatno zbog suptilnih promjena u temperaturama i kemijskom sastavu. To znači da se njegov materijal kreće mnogo lakše te da mnogo brže reagira na smanjivanje tereta iznad - na visinama od više stotina kilometara, što u konačnici utječe na promjene izgleda kopna.

'Očekivali biste da se ovo uzdizanje odvija kroz tisuće godina, no mi smo ga uspjeli izmjeriti u jednom desetljeću. Zapanjujuće je da gotovo možete vidjeti kako se to događa', rekla je Grace Nield iz School of Civil Engineering and Geosciences na Sveučilištu Newcastle.

'Budući da je plašt ispod Sjevernog poluotoka Antarktike rjeđi, reagira mnogo brže na zbivanja na površini. Kako se glečeri tope i stanjuju, smanjuje se teret pa plašt uzdiže koru', obrazložila je i dodala da će u budućim studijama pokušati utvrditi razmjere horizontalnog kretanja kopna.

Tportal

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok