HAARP - vojno postrojenje okrivljeno za neke od najvećih prirodnih katastrofa na svijetu, bit će ugašeno, piše britanski list Independent, a prenosi B92.

Vlada SAD-a izjavila je da ovo postrojenje koje proučava atmosferu više nije potrebno zemlji.

Teoretičari zavjera tvrde da SAD može koristiti HAARP za modifikaciju vremena, onesposobljivanje satelita i kontrolu ljudskog uma.

Do sada je postrojenje okrivljeno za čudne vremenske prilike, prirodne katastrofe i bolesti i za industrijske nesreće poput katastrofe koja je zadesila space shuttle Columbia.

Oni ističu patent koji je podnio jedan od ključnih znanstvenika koji je radio na ovom projektu prije svoje smrti i u kojem stoji da je uz pomoć HAARP-a moguće kontrolirati i modificirati vrijeme.

Ove teorije zavjere čak su dovele i do saslušanja u Europskom parlamentu.

Teoretičari zavjera tvrde da je njegova svrha izuzetno misteriozna za znanstveno neobaviještene osobe, a vlasti u SAD-u tvrde da se postrojenje koristi za proučavanje prirodnih procesa u ionosferi – regiji gornje atmosfere, u nadi da će dovesti do stvaranja bolje tehnologije radiokomunikacija.

HAARP će biti zatvoren nakon završetka posljednjeg projekta sredinom lipnja, a cijeli proces će provesti još jedan miljenik teoretičara zavjera – Agencija za napredne obrambene projekte (DARPA).

Na funkcioniranje ovog sustava godišnje se potroši pet milijuna dolara, a cijena njegove izgradnje iznosila je 280 milijuna dolara.

Tportal

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok