Papa Franjo ponovno je oštro osudio seksualno zlostavljanje djece koje su počinili svećenici i najavio da će se početkom lipnja sastati sa žrtvama dodavši pritom da neće imati tolerancije ni za koga u Katoličkoj crkvi tko zlostavlja djecu, izvijestile su agencije.

Papa je na pitanje novinara hoće li nešto poduzeti protiv biskupa optuženih za seksualno zlostavljanje, odgovorio da "neće biti privilegiranih" te da se vodi istraga protiv trojice biskupa od kojih je jedan već kažnjen.

Seksualno zlostavljanje je težak zločin

Najavio je da će se početkom lipnja sastati s osam žrtava zlostavljanja i s bostonskim kardinalom Seanom Patrickom O'Malleyem koji je na čelu komisije imenovane za istragu slučajeva zlostavljanja djece i kažnjavanje svećenika krivih za pedofiliju.

"Seksualno zlostavljanje je težak zločin... jer svećenik koji to čini izdaje Gospodina. To je kao crna misa", rekao je papa Franjo.

Povratak s Bliskog istoka

Prilikom povratka iz posjeta Bliskom istoku Papa je u zrakoplovu gotovo jedan sat odgovarao na pitanja novinara i potvrdio da je pozvao izraelskoga predsjednika Shimona Peresa i palestinskoga predsjednika Mahmuda Abasa da idući mjesec posjete Vatikan. Napomenuo je da neće biti riječ o posredovanju nego o zajedničkoj molitvi za koju se nada da će potaknuti mirovni proces.

Na pitanje postoji li mogućnost da se i on jednoga dana odrekne službe kao njegov prethodnik Benedikt XVI., odgovorio je da bi koncept "umirovljenoga pape" mogao jednoga dana biti normalan unutar Crkve, rekao je. "Mislim da slučaj Benedikta XVI. nije jedinstven. Mislim da je on odškrinuo vrata, vrata umirovljenju pape", rekao je Papa Franjo.

Uz ostalo je rekao i kako vjeruje da rimokatolički svećenici moraju živjeti u celibatu, ali je dodao da to pravilo nije nepromjenjiva dogma te da su "vrata uvijek otvorena" za promjene.

Hina

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok