Hrvati u Austriji smatraju da ih Austrijanci najbolje prihvaćaju od svih stranaca, dok Turci vjeruju da su oni najmanje omiljeni, proizlazi iz nedavno provedenog istraživanja.

Hrvati smatraju da su omiljeni kod Austrijanaca. Prema istraživanju, Hrvati vjeruju da ih Austrijanci smatraju iskrenima, miroljubivima i otvorenima. Uvjereni su da su na glasu kao miroljubivi, "svjetski ljudi".

Istraživanje, čiji su rezultati objavljeni u srijedu, provela je u ožujku i travnju agencija GfK među Hrvatima, Turcima, Bošnjacima i Srbima koji žive u Austriji.

Od svih ispitanih skupina, Turci smataju da su najlošije prihvaćeni. Uglavnom su uvjereni da su u očima Austrijanaca ksenofobični, religiozni, netolerantni, konzervativni i "slabi". Turci u Austriji po vlastitom uvjerenju imaju loš ugled onih koji iskorištavaju socijalni sustav.

Bošnjaci u Austriji vjeruju da ih prati dobar glas obiteljskih, gostoljubivih ljudi koji vole uživati. Smatraju da su u očima svojih domaćina veseli, društveni i omiljeni.

Za razliku od Bošnjaka, Srbi vjeruju da ih Austrijanci vide kao tradicionalne optimiste i aktivne ljude, ali i kao ksenofobične.

Hrvati se jasno distanciraju od "drugih" skupina useljenika s Balkana, "smatraju se dijelom zapadnog svijeta, s odgovarajućim osobinama: 'moderni', 'napredni' i 'otvoreni'", izjavila je Doris Kostera iz GfK-a komentirajući rezultate.

Na drugoj strani, "Srbi vjerojatno pretpostavljaju da su zbog svojih izbornih preferencija (za desničarski FPOe, na austrijskim izborima), kao i zbog njihove uloge u ratovima na Balkanu u očima Austrijanaca ksenofobični. A Turci su jako svjesni negativnih osjećaja što ih izazivaju kod Austrijanaca", pojasnila je Kostera.

Hina

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok