Niz manjih britanskih kompanija prebacuje svoje poslovanje na četverodnevni radni tjedan zbog sve prisutnije ideje da bi skraćeni radni tjedan mogao poboljšati produktivnost radnika te osigurati bolju ravnotežu između poslovnog i privatnog života, piše Guardian.

Stoga sve više poslodavaca eksperimentira s tri slobodna dana tjedno svojim radnicima, uz zadržavanje iste plaće. Prenosi Slobodna Dalmacija.

Zbog utvrđivanja utjecaja koji bi prebacivanje s pet na četiri radna dana moglo imati na britansko gospodarstvo, ministar financija u sjeni i član laburističke stranke John McDonnell naručio je studiju, dok bi Škotska nacionalna stranka idući mjesec trebala raspravljati o uvođenju četverodnevnog radnog tjedna u Škotskoj.

U zadnjih šest mjeseci to su već učinile Synergy Vision, kompanija specijalizirana za komunikaciju u medicinskom sektoru, Elektra Lighting koja dizajnira rasvjetne uređaje, proizvođač donjeg rublja Lara Intimates te Intrepid Camera koja proizvodi i izvozi fotografsku opremu.

– Bilo je ovo šest lijepih tjedana s dugim vikendima – rekao je Neil Knowles, konzultant u Elektri, koja je skraćeni tjedan uvela u siječnju.

– Dva od sedam dana su jedva dovoljna da se čovjek oporavi od stresnog tjedna. No, tri dana dovoljna su da se odmorite, a imate i dovoljno vremena da radite nešto drugo – dodao je.

Rad od ponedjeljka do četvrtka za Maxima Grewa iz Intrepida označio je i kraj akumuliranog umora, koji je inače osjećao petkom nakon posla. Dodatno, moral i energija zaposlenika podigli su se, a zbog osjećaja da je svaki sat posla važan, poboljšala se i produktivnost, objasnio je.

– Ja učim francuski, Rocco se pridružio kazališnoj skupini, Hugo se više posvetio stolarskim radovima, a Sam izrađuje robota – opisao je Grew kako on i njegovi kolege provode novootkriveno slobodno vrijeme.

Preopterećenost poslom rezultira s tisućama oboljelih od depresije svake godine, rad prekovremeno dodatno otežava balansiranje između karijere i brige o obitelji, a uz sve to razvoj tehnologije transformira koncept rada i radnog dana kakav danas poznajemo.

Toga polako postaju svjesni i neki hrvatski poslodavci, a neke tvrtke, poput konzultantske kuće Logička matrica, s četverodnevnim radnim tjednom krenule su još krajem prošle godine.

– Pa tko normalan može biti zadovoljan ako mu zaposlenici piju antidepresive?! – upitala je tada direktorica Renata Šeperić Petak.

Kako nam je ispričala, zbog kraćeg radnog tjedna nisu imali nikakvih problema s izvršavanjem radnih zadataka i poštovanjem rokova. Dapače, posao im cvjeta, a stresa je manje.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok