U pucnjavi u tramvaju u nizozemskom gradu Utrechtu, najmanje tri osobe su ubijene, a 5 je ranjeno.

Napadač je uhićen, potvrdila je policija. Zabilježena je pucnjava i na drugim mjestima u gradu. Mjere sigurnosti pojačane su u zračnim lukama i na drugim javnim mjestima, a šef protuterorističke agencije izjavio je da je riječ o terorizmu. Javlja HRT.

Tijekom dana objavljena je i fotografija muškarca za kojeg se sumnja da je pucao po Utrechtu. Rođen je u Turskoj i zove se Gökmen Tanis. Tanis ima podeblji policijski dosije i odavno je poznat snagama sigurnosti i  nizozemskom pravosuđu. Sudilo mu se zbog fizičkih napada, silovanja i pokušaj ubojstva.

Svjedoci tvrde da je navodni povod pucanju bio napad na jednu mladu ženu a potom i na sve koji su joj željeli pomoći. Vrata se nisu mogla otvoriti i spašavao se kako je tko znao.

-  U Utrechtu se pucalo na nekoliko lokacija. U ovome trenutku još puno toga nije jasno i naporno radimo da utvrdimo sve činjenice. Ono što znamo je da je počinitelj u bijegu, rekao je čelnik protuterirističke agencije Pieter-Jaap Aalbersberg na konferenciji za novinare.

Nizozemski premijer Mark Rutte, stanje je ocijenio zabrinjavajućim i sazvao izvanrednu sjednicu vlade. NOS objavila je da je policija opkolila zgradu u kojoj se napadač navodno skriva. Iznad grada kruže tri helikoptera, a stanovništvo je pozvano da ne napušta svoje domove odnosno radna mjesta.

Zaustavljen je javni prijevoz, a na mjestu događaja i dalje su pripadnici specijalnih policijskih postrojbi. Policija je molila vozače da naprave mjesta na cesti s obzirom na to da je u tijeku potraga za napadačem. Utreška policija rekla je da su trg i tramvajska postaja ograđeni i pozvali su da se sve škole u Utrechtu zatvore. 

Nizozemske vlasti podigle su stupanj opasnosti na najviši u pokrajini Utrecht. Utrecht, četvrti najveći grad u Nizozemskoj, poznat je po pitoresknim kanalima i brojnoj studentskoj populaciji. Ubojstva vatrenim oružjem rijetka su u Utrechtu, kao i u ostatku Nizozemske.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok