Obrat u istrazi ubojstva u pariškoj policijskoj postaji u kojoj je napadač - djelatnik policije - nožem ubio četiri osobe, trojicu svojih kolega i kolegicu. Radikaliziran je, bio je u kontaktu sa salafistima i sada se svi pitaju: Kako je takav čovjek uopće mogao raditi u francuskoj policiji?

45-godišnji informatičar Michael Harpon radio je u pariškom policijskom sjedištu - kao dio tima za informatičku podršku. Prešao je na islam prije desetak godina, ali tek se nedavno radikalizirao.

- Istraga je pokazala da je napadač bio u kontaktu s nekoliko pojedinaca za koje se sumnja da pripadaju islamskom salafističkom pokretu. Štoviše, na temelju nekoliko izjava vjerujemo da se držao radikalizirane verzije islama, izjavio je pariški tužitelj za borbu protiv terorizma Francois Ricard.

Pretraživanjem telefona njegove supruge - otkriveno je da je par razmijenio više od 30 poruka uoči pokolja u policijskoj postaji. Poruke su bile isključivo vjerskog sadržaja, a završavale su izrazima: "Allahu Akhbar" i "slijedi voljenog proroka Muhameda". Poslane su samo pola sata prije nego što je kupio noževe u obližnjoj trgovini."

Istraga je utvrdila i da je u više navrata tijekom razgovora s kolegama u policiji odobravao zločine počinjene u ime islama, a posebno je izražavao simpatiju prema napadačima na urede Charlie Hebdoa u Parizu 2015. Kao dokaz njegove radikalizacije - istražitelji navode da je Harpon još prije deset godina objavio da više ne želi imati nikakve kontakte sa suprotnim spolom. (Hina)

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok