Ravnatelj KBC-a Split Julije Meštrović dao je ostavku nakon što je otkrivena zamjena identiteta dviju pacijentica splitske bolnice, i to jedne umrle, a druge izliječene.

Katastrofalan propust nije prvi u splitskom KBC-u pa je ravnatelj, koji je u rekordnom vremenu od objekta u Križinama ustanovio COVID bolnicu za cijelu Dalmaciju i uspio organizirati rad u do sada nezapamćenim uvjetima, ponudio svoj mandat. Piše Večernji.hr.

Šok za kćer pokojnice

Ispričao se obiteljima, pokrenuo je internu istragu u KBC-u, o svemu obavijestio ministra Beroša koji je u Split poslao inspekciju Ministarstva zdravstva.

– U ime djelatnika KBC-a Split i u svoje ime izražavam ispriku i duboku sućut obiteljima. Već sam se osobno ispričao i izjavio žaljenje, a isto je učinio i ministar zdravstva Vili Beroš. Kao osobni moralni čin poslao sam ministru svoju ostavku – rekao je Meštrović i naglasio da je unutar KBC-a već započeo unutarnji nadzor, a potvrdio je kako je stigla i inspekcija Ministarstva zdravstva.

– Istražit ćemo okolnosti poštivanja procedura i organizacije rada te ćemo, kao i uvijek do sada, o svemu obavijestiti javnost – rekao je Meštrović i napomenuo kako sustav mora funkcionirati.

– Napravit ću sve da KBC i dalje funkcionira. Do odluke Upravnog vijeća o mojoj ostavci obnašat ću dužnost ravnatelja s namjerom da bolnica funkcionira i da bolesnici dobiju adekvatnu zdravstvenu skrb – poručio je dr. Julije Meštrović.

– Ovo što se dogodilo u Splitu velik je i bolan propust. Mora se utvrditi odgovornost. Očekujem nalaz inspekcije – izjavio je ministar Vili Beroš koji je otkrio kako su pacijentice zamijenjene najvjerojatnije nakon hitnog medicinskog prijma i prilikom smještaja na odjel. Naglasio je kako ta pogreška, iako je ogromna, nije za sobom povukla greške u liječenju.

Što se zapravo dogodilo? Pacijenticama je zamijenjen identitet onoga dana kada su obje primljene u splitski KBC, 10. travnja. Jedna je žena došla iz doma za starije osobe u Dicmu, druga iz doma u Seget Vranjicu i najvjerojatnije su ih od samoga početka vodili pod zamijenjenim imenima.

Jedna od njih preminula je 16. travnja, ali su, sukladno po grešci, u KBC-u smatrali da je umrla druga. Obaviješten je njezin nećak, odvjetnik iz Zagreba, i pokopana je u obiteljskoj grobnici u Hercegovini.

Užasna pogreška otkrivena je u ponedjeljak poslijepodne kada su drugu staricu, koja se oporavila, pokušali vratiti u dom u Seget Vranjicu. Tamo su odmah uočili da to nije njihova štićenica te je otkriveno da je ona umrla prije gotovo mjesec dana, pokopana je u drugoj državi i pod tuđim imenom. Ne treba govoriti koliki šok je doživjela kći pokojnice koja je mislila da joj se majka oporavila i vraća se iz KBC-a.

Šok je velik i u Grudama gdje je pokopana žena koju su pogreškom proglasili njihovom sumještankom Ivom Feisthammel, a iznenađen je i njezin najbliži rođak, odvjetnik Tomislav Zorić kojemu je ministar Beroš osobno javio da mu je teta živa.

Već drugi slučaj zamjene

– Meni je jako žao obitelji te žene koja je pokopana pod imenom i prezimenom moje tetke i, evo, preko Večernjeg lista izražavam im iskrenu sućut. Neću nikoga tužiti, izvanredne su okolnosti, a zdravstvenim radnicima je najteže. Pogreške se događaju, tamo je u kratkom vremenu došlo puno starih ljudi i ovako, kad sam se ohladio i trezveno promislio, barem nam se nisu dogodili slučajevi kao u Italiji i Španjolskoj, od svojih pokojnika možemo se dostojanstveno oprostiti – govori nam Zorić.

Ovo je drugi slučaj zamjene identiteta pacijenata u splitskoj bolnici. Pacijenta koji je ozdravio od COVID-19 ostavili su u bolnici, a zaraženog vratili u dom u Vukovarskoj. Srećom, zaraženi pacijent vraćen je na Križine i nikakvih posljedica nije bilo.

Pojava i širenje koronavirusa na Braču također se povezuje sa splitskim KBC-om. Pacijent za kojega se sumnja da je nulti bio je hospitaliziran u splitskoj bolnici. Izašao je 17. travnja, nije imao simptome COVID-19, nije testiran, ali 20 dana kasnije otkrilo se da je inficiran kao i brojni članovi njegove obitelji koji čine većinu od 38 zaraženih Bračana koliko ih je otkriveno u prvom valu testiranja.

Negativna iskustva iz splitske bolnice u posljednje vrijeme ispunjavaju stranice medija. Objavljeno je pismo ministru Berošu jednog sina čija je majka preminula u KBC-u Split, kako je naveo, ne od korone, već zbog korone. Naime, pomoć kardiologa nije joj pružena dok nije testirana na koronu. Kada je negativan test stigao, već je umrla.

O ostavci dr. Julija Meštrovića, koji je na funkciji ravnatelja KBC-a od prošle godine, a dugogodišnji je šef pedijatrije i jedan od najboljih profesora na splitskom Medicinskom fakultetu, raspravit će Upravno vijeće KBC-a Split i, nakon njih, odlučit će ministar Beroš.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok