Svijet se kreće prema oluji financijskih, političkih, socio-ekonomskih i ekoloških rizika, a posebice se izdvaja 10 ekonomskih činjenica koje ukazuju na probleme od kojih ne možemo pobjeći.

Prvo će se svijet suočiti s dugovima i neplaćanjima. Odgovor političara povući će veliko povećanje fiskalnog deficita država, od 10% BDP-a ili više.

Još gore, piše Telegraf biznis, gubitak prihoda mnogih kućanstava i tvrtki znači da će razine duga privatnog sektora također postati neodrživi, što potencijalno može dovesti do masovnih otkaza i bankrota. Zajedno s visokim razinama javnog duga, sve je to znak težeg oporavka.

Prijeti nam i demografska bomba u naprednim ekonomijama. Kriza COVID-19 pokazala je koliko je važno da se kolač javne potrošnje dodijeli i zdravstvenim sustavima. Ipak, s obzirom na to da većina razvijenih zemalja ima staračka društva, financiranje takvih troškova u budućnosti će povećati dugove.

Kako navodi ovaj portal, osim duboke recesije, kriza stvara i veliki pad vrijednosti robe (neiskorištenih strojeva i kapaciteta) i tržišta rada (masovna nezaposlenost), kao i kolaps cijena robe poput nafte i industrijskih metala. To čini deflaciju duga vjerojatnom, povećavajući rizik od nesolventnosti.

Vlade će morati paziti na fiskalni deficit kako bi izbjegle depresiju i deflaciju. Pretpostavlja se da će milijuni ljudi izgubiti posao ili raditi i manje zarađivati, jaz u prihodu i bogatstvu će se još više proširiti. Da bi se zaštitile od budućih šokova u lancu opskrbe, tvrtke će preusmjeriti proizvodnju iz jeftinih regija na domaća tržišta. Ali umjesto da pomogne domaćim radnicima, ovaj trend će ubrzati tempo automatizacije, vršeći pritisak na plaće i dalje podgrijavajući plamen populizma, nacionalizma i ksenofobije.

Postpandeminski svijet bit će obilježen strožim ograničenjima na kretanje robe, usluga, kapitala, radne snage, tehnologije, podataka i informacija. To se već događa u farmaceutskom, medicinskom i prehrambenom sektoru, gdje vlade nameću izvozna ograničenja i druge protekcionističke mjere kao odgovor na krizu.

Pojedini lideri će to iskoristiti jer je povijest pokazala da često imaju koristi od ekonomske slabosti, masovne nezaposlenosti i rastuće nejednakosti...

Pratite Livno Online na Facebooku, Twitteru, Instagramu ili Youtube-u

Komentari se objavljuju u realnom vremenu i Livno Online ne može se smatrati odgovornim za izreceno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim službama.Ukoliko ne posjedujete email adresu u polje za email adresu upišite abc@abc.com