Najmanje su četiri osobe, među kojima i napadač, poginule u terorističkom napadu sinoć u središtu Beča. U bolnicu je prevezeno petnaest ranjenih. Jedan je napadač ubijen u sukobu s policijom, a najmanje jedan je u bijegu. Ubijeni terorist, utvrđeno je, na sebi nije imao prsluk s eksplozivnom napravom, kao što se sumnjalo. Tijekom noći policija je uhitila više ljudi.

- Odlučili smo da će zaštitu u Beču preuzeti oružane snage, tako da policija ima na raspolaganju sve snage za traženje terorista, rekao je austrijski kancelar Sebastian Kurz.

Napad u središtu Beča, u kojemu je ubijeno troje prolaznika, izveo je barem jedan islamistički terorist, rekao je austrijski ministar unutarnjih poslova Karl Nehammer.

Policija je priopćila da je u napadu poginulo troje prolaznika - dvojica muškaraca i žena - a jednog napadača ubila je policija.

Napadač je bio simpatizer ekstremističke skupine tzv. Islamske države, rekao je Nehammer na konferenciji za novinare u utorak ujutro. Bio je naoružan jurišnom puškom i imao je lažni pojas s eksplozivom. Očito je želio izazvati paniku, dodao je Nehammer.

Policija je priopćila da je nekoliko osumnjičenih naoružanih automatskim oružjem počelo pucati u Seitenstettengasseu, ulici u središtu Beča, oko 20 sati. Više napadača otvorilo je vatru na šest lokacija blizu središnje bečke sinagoge.

Na ulicama Beča raspoređeno je 1000 policajaca, dok je istraga u punom zamahu. Građani bi trebali izbjegavati središte grada, kažu vlasti.

- Ako je moguće, osim zbog profesionalnih ili drugih važnih razloga, molimo vas da ostanete kod kuće. Izbjegavajte središte grada. Dogovorili smo se s gradonačelnikom da u Beču nema nastave, ostavite djecu kod kuće, poručio je ministar.

- Sada ne možemo isključiti da nema drugih napadača, rekao je Nehammer.

Omazić: Napad se očekivao prije ili poslije

Ivan Omazić, koji živi u središtu Beča, rekao je za HRT-ovu emisiju Dobro jutro, Hrvatska da su vlasti zamolile da svi koji mogu ostanu kod kuće, da djeca ne idu u škole...

- Jednostavno, uvukla se nelagoda među ljudima, strah, panika... I osobno sam pola sata prije tih događaja tamo prolazio, a pošto živim i nedaleko, i čuo rafale, rekao je Omazić.

Neki su hoteli, kaže, davali i besplatno noćenje da oni koji su se ondje zatekli mogu prespavati.

- Definitivno je riječ o terorističkom napadu i nešto što se u Beču i očekivalo da će biti prije ili poslije. Mislim da su našli pravi trenutak, kad su svi bili okupirani ovim lockdownom, koji je službeno danas i došao u Beč, i jednostavno, ljudi su se htjeli malo i počastiti i izaći u grad noć prije, tako da je grad stvarno bio pun ljudi. Po meni je pravo čudo da možda i nije čak i više žrtava s obzirom na to da je bilo minimalno šest napadača, koliko zasad znamo, rekao je Omazić.

Glasnogovornik Bečkog zdravstvenog saveza Christoph Mierau rekao je za Austrijsku novinsku agenciju (APA) da je ranjeno 15 osoba, od kojih sedam teže.

Napad je osudio hrvatski premijer Andrej Plenković koji je izrazio solidarnost austrijskom narodu. "Hrvatska je uz vas u ovim teškim trenucima", poručio je Austrijancima predsjednik Vlade na svom Twitteru. (Hina/HRT)

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok