Građani Zapadnog Balkana sve više odlaze u inozemstvo ne bi li našli bolje plaćen posao.

Jedino Njemačka za sada ima službene podatke za 2019. godinu, a oni pokazuju da je u toj godini izdano 85.434 dozvola za boravak za stanovnike Zapadnog Balkana. Nema podatka o nacionalnosti, ali se ona može naslutiti i procijeniti. Odnosno zboj dozvola za Srbiju, BiH i Crnu Goru prema Kosovu, Sjevernoj Makedoniji i Albaniji je 38.836:46.598.

- Kosovo ima više odobrenih prvih dozvola od Srbije. Kada se ovi podaci stave u odnos sa brojem stanovnika dolazimo do 4 puta većeg iseljavanja Albanaca sa Kosova u odnosu na Srbe iz Srbije, navodi za Bankar.rs ekonomist Miroslav Zdravković, urednik portala Makroekonomija.

Kako objašnjava, Srbi su dosta duže iseljenici u Njemačkoj i u Austriji, dok ih Albanci tek otkrivaju.

- Najmanji odnos prvih dozvola prema dugoročnim imaju BiH (14,1%) i Srbija (14,4%) a najveći Albanija (219,2%). Gotovo svi Albanci iz Albanije (96,2%) sa dugoročnim dozvolama nalaze se u Italiji (64,6%) i u Grčkoj (31,7%).

Podaci za BiH mogu sadržavati većinom Bošnjake, a za Crnu Goru Bošnjake i Albance, posebno kod ovih prvih dozvola, ali takvi podaci po nacionalnosti nisu dostupni, kaže Zdravković.

Pratite Livno Online na Facebooku, Twitteru, Instagramu ili Youtube-u

Komentari se objavljuju u realnom vremenu i Livno Online ne može se smatrati odgovornim za izreceno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim službama.Ukoliko ne posjedujete email adresu u polje za email adresu upišite abc@abc.com