Predsjednik Turske Recep Tayyip Erdogan izjavio je u srijedu kako je neprijateljstvo prema islamu i muslimanima postalo politika koju brane i predsjednici nekih europskih država.

“Muslimani su suočeni s istom kampanjom linča i mržnje koja je u Europi provođena nad Židovima uoči Drugog svjetskog rata”, kazao je on, prenosi Anadolija.

Turski predsjednik je rekao da se prava i slobode milijuna muslimana u Europi ne mogu prepustiti na volju nesposobnih političara.

“Na međunarodnim platformama i u okvirima prava i demokracije moramo se boriti protiv kulturnog rasizma, koji je Zapad preplavio poput kuge. Ujedinjenje naših snaga je put za tu borbu, bez ikakve sumnje”, izjavio je Erdogan.

Kazao je kako je pandemija COVID-19 podsjetila da čovječanstvo dijeli istu sudbinu i da se “svi nalazimo na istom brodu, bez obzira na vjeru, jezik ili naciju”.

Iz Predsjedničke palate održao je uvodno izlaganje na početku 36. zasjedanja Stalnog komiteta za ekonomsku i komercijalnu suradnju pri Organizaciji islamske suradnje (COMCEC).

“Neophodno je da sve raspoložive resurse stavimo na raspolaganje kako bismo ublažili negativne posljedice pandemije COVID-19 na ekonomiju, proizvodnju i kontinuitet potražnje na tržištu”, rekao je Erdogan.

U obraćanju sudionicima online zasjedanja COMCEC-a kazao je kako je neophodno aktivirati subvencije i olakšice u međunarodnoj trgovini, kako bi se izbjegle pogubne posljedice pandemije u toj oblasti.

Smatra da će aktualni globalni ekonomski sistem, koji je zasnovan na kamatama, u budućnosti zamijeniti participacija zasnovana na podjeli rizika.

“Trebamo ubrzati procese za korištenje domaćih valuta u trgovini, kako bismo otklonili pritiske koje posredstvom kursa valuta trpe naše ekonomije i trgovine”, poručio je.

Erdogan je naglasio da su jedinstvo i efikasna suradnja članica COMCEC-a ključ uspjeha na svim poljima, uključujući borbu za palestinsko pitanje.

Pratite Livno Online na Facebooku, Twitteru, Instagramu ili Youtube-u

Komentari se objavljuju u realnom vremenu i Livno Online ne može se smatrati odgovornim za izreceno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim službama.Ukoliko ne posjedujete email adresu u polje za email adresu upišite abc@abc.com