Ususret suđenju Zdravku Mustaču i Josipu Perkoviću za ubojstvo Stjepana Đurekovića njemačke televizije ARD, BR i DW prikazat će 45-minutni dokumentarni film 'Ubojstvo u Titovo ime – tajna odreda smrti u Njemačkoj', javlja novinar Željko Peratović na svom blogu 45lines.com.

Film o Titovim odredima smrti zajednički su producirale televizije BR i DW, a autori su mu novinari Philipp Gruell i Frank Hofmann. Dokumentarac je nastao kao plod višegodišnjeg istraživanja, a sniman je na lokacijama u Njemačkoj, Austriji, Sloveniji, Hrvatskoj, BiH i Srbiji.

Kako piše 45lines.com, bivši članovi njemačke savezne vlade Gerhart Baum, ministar unutarnjih poslova, i Klaus von Dohnanyi, državni tajnik u ministarstvu vanjskih poslova, prvi put u javnosti govore da je Bonn još od kraja sedamdesetih bio potpuno svjestan da je UDBA na tlu Njemačke počinila brojna ubojstva, ali da se s tim nije izlazilo u javnost kako se ne bi naljutilo jugoslavenski državni vrh, strateškog partnera za vrijeme Hladnog rata.

Nit vodilja filma je potraga za istinom Roberta Zagajskog. Njegovog oca Đuru UDBA je ubila krajem ožujka 1983. u minhenskom parku Vrt fazana. Samo nekoliko mjeseci nakon njega ubijen je Stjepan Đureković. Kroz dokumentarac, kako otkriva Željko Peratović na 45lines.com, Robert saznaje tko je sve špijunirao njegova oca za UDBA-u. Jednog od tih agenata, koji sada živi u bavarskom gradiću Fürthu, filmaši su pred kamerama suočili s policijskim dosjeom.

'Ubojstvo u Titovo ime – tajna odreda smrti u Njemačkoj' prvi je njemački dokumentarni film o vjerojatno najduljoj seriji ubojstava u njemačkoj povijesti nakon 2. svjetskog rata. Agenti jugoslavenske tajne policije su na tlu Njemačke likvidirali najmanje 29 Hrvata, političkih emigranata.

Autori najavljuju napet film, s jakim emotivnim trenucima te mnoštvom ekskluzivnih dokumenata i izjava.

Tportal

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok