U Vukovaru je danas skinuta najprije dvojezična ploča s zgrade Policijske postaje Vukovar, a potom i preostale dvojezične ploče s državnih institucija i ustanova, javlja Hrvatski Radio Vukovar.

Potvrdio je to član Stožera za obranu hrvatskoga Vukovara i predsjednik Koordinacije udruga proisteklih iz Domovinskoga rata grada Vukovara Franjo Šoljić te rekao kako su pri tome uhićene dvije osobe od kojih je jedna 90 postotni HRVI. Ostale ploče branitelji-stradalnici skinuli su i odnijeli u ured gradonačelnika da ih on vrati u Zagreb.

Sve se to događalo u ozračju obilježavanja osnutka 204. Vukovarske brigade. Šoljić je izjavio kako su branitelji pokazali zajedništvo te da će tako i ostati.

Pred policijskom postajom trenutačno se nalazi tridesetak okupljenih građana, a ispred je i nekoliko pripadnika interventne policije.

Iz Stožera za obranu hrvatskoga Vukovara poručili su kako oni ne stoje iza toga čina. Po riječima Vlade Iljkića, zaduženog u Stožeru za pravna pitanja, riječ je o reakciji jednog dijela braniteljske populacije nezadovoljnog što su dvojezične ploče u Vukovaru uopće postavljene. Iljkić očekuje da državne vlasti, sukladno nedavnoj odluci Ustavnoga suda, neće ponovno u Vukovaru postavljati dvojezične ploče na mjesto skinutih.

Iz braniteljskih udruga neslužbeno je potvrđeno kako je zbog skidanja i razbijanja ploča policija privela nekoliko branitelja, koji se nalaze u zgradi vukovarske policije ispred koje se okupila skupina njihovih suboraca te traže njihovo puštanje na slobodu.

Iz Vukovarsko-srijemske policije izvijestili su tek kako će se o svemu javnosti uskoro obratiti priopćenjem.

Hina

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok