Osjećaj gušenja, brzo zamaranje, iznenadna bol u prsima, nedostatak zuraka, snažno lupanje srca, nagla promjena boje kože ruku ili nogu (tamno plava ili crna), su neki od znakova, simptoma, koji ukazuju na to da su ugroženi vitalni organi i da je možda došlo do tromboze, odnosno začepljenja krvnih žila, objašnjava za Nova.rs pukovnik docent dr. Ivo Udovičić, komandant vojne covid bolnice Karaburma u Srbiji.

Svaki poremećaj rada srca za nekoga tko je preležao koronavirus, znači komplikaciju, piše Nova.rs.

„Tromboza se javlja u covidu, ali i u postkovidu. Do začepljenja krvnih žila može doći i šest meseci, pa čak i godinu dana nakon što osoba preleži covid. Iako virusa više nema u organizmu, ostale su oštećene stanice koje se nisu obnovile i koje mogu ubiti“, naglašava doc. dr. Udovičić.

Nažalost, ne postoji način da se ovakve posljedice predvide ili preveniraju, jedino što možemo učiniti jeste pratiti naše tijelo i organizam.

“Ako samo posumnjamo da se nešto događa, moramo se odmah javitui liječniku i naglasiti da smo preležali covid. Najopasnija komplikacija koronavirusa je začepljenje krvnih žila, koje uzrokuje tromb. U posljednjih nekoliko mjeseci pojava tromboze povećana je za četiri do pet puta kod pacijenata koji se liječe od covida ili imaju postkovid sindrom. Ako se odmah ne reagira, ova pojava u organizmu brzo uzrokuje smrt”, upozorava dr. Udovičić.

Kod ljudi koji kod kuće preleže kovid i imaju blage ili nikakve simptome, može se javiti promjena na krvnim žilama, a da oni toga uopće nisu svjesni.

“Te promene mogu dovesti do tromboze i do smrti. Nažalost, nikakvim medicinskim skriningom ne može se uvidjeti da nastupa tromboza, i zato je postkovid tihi ubojica. Čovjek se može osjećati sasvim dobro, ali nikad ne zna kad će neka od krvnih žila se začepiti”, naglašava sugovornik, prenosi N1.

Iznenadna smrt u postkovidu većinom je povezana s trombozom.

“Imali smo pacijente kod kojih iznenada poplavi ruka ili noga, što je znak da je došlo do tromboze. Najopasnije je kad dođe do tromboze krvnih žila pluća ili mozga”, kaže doc. dr. Udovičić.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok