Zbog turističke sezone broj nezaposlenih u Hrvatskoj je manji. Na Zavodu za zapošljavanje trenutačno je prijavljeno oko 110 tisuća nezaposlenih. U ponudi je više od 16 tisuća radnih mjesta. Sektori graditeljstva, ugostiteljstva i turizma, baš kao i svake godine, traže kvalificiranu radnu snagu koje nema.

Do kraja srpnja strancima je izdano 77 tisuća radnih dozvola. Nedostaje konobara, glavnih i pomoćnih kuhara, građevinara i medicinskih sestara. U potrazi za radnom snagom ugostitelji idu i preko granice. Najviše stranih radnika dolazi iz regije te Nepala, javlja HRT.

Filipinka Marilou stigla je u Zagreb iz Abu Dabija. Potraga za poslom i boljom plaćom dovela ju je u Hrvatsku prije dvije godine.

- Sviđa mi se ovdje jer su Hrvati veoma ljubazni i ima više prirode nego u Abu Dhabiju. Također, želim vidjeti snijeg, rekla je.

U usporedbi s prošlim poslom - sada joj je mnogo bolje.

- Pravila su bila stroga. Nismo se osjećali sigurno jer je oko nas bilo mnogo kamera. Ako nešto učiniš pogrešno, odmah te opomenu, priča.

Sezona je u punom jeku, smanjen je broj nezaposlenih, no ugostitelji se još bore s nedostatkom radne snage.

- Trenutna situacija je već zadnjih par godina katastrofalna. Znači radnika fali, pogotovo kvalificirane radne snage fali jako puno. Tako da sad ima puno uvoza radne snage, rekao je Zlatko Puntijar, predsjednik Ceha ugostitelja obrtničke komore Zagreb.

Potrebu za stranim radnicima potvrđuju i brojevi. U Hrvatskoj je do kraja srpnja izdano ukupno 77 tisuća radnih dozvola.

- Najviši broj radnih dozvola je izdan za sektor graditeljstva, zatim za sektor ugostiteljstva i turizma i prometa i veza, a najviše radnika dolazi iz BiH, Kosova, Srbije, S. Makedonije i Nepala, rekla je pomoćnica ravnatelja Hrvatskog zavoda za zapošljavanje Ružica Hrga.

U ugostiteljstvu rješenje tog problema još ne vide. I dok mladi u potragu za boljim plaćama odlaze u inozemstvo, u Hrvatskoj raste broj radnih dozvola za strance.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok