"Remećenja reda na Zemlji" je termin koji iranske vlasti koriste za označavanje širokog spektra kaznenih djela, uključujući ona koja se odnose na islamski moral.

Dvije žene osuđene su na smrt u Iranu zbog optužbi za "remećenja reda na Zemlji" i trgovinu ljudima, izvijestila je u ponedjeljak iranska službena novinska agencija IRNA.

Zastupnici i grupa za ljudska prava stavljali su objave na društvene mreže kako bi podijelili slike dviju žena, rekavši da su aktivistkinje za LGBT prava i da su nevine. Reuters nije mogao potvrditi informacije.

- Suprotno vijestima objavljenim na internetu, osuđene su prevarile i trgovale mladim ženama i djevojkama iz zemlje obećavajući im prilike za obrazovanje i posao, što je dovelo do samoubojstva nekoliko njihovih žrtava - navodi IRNA.

"Remećenje reda na Zemlji" je termin koji iranske vlasti koriste za označavanje širokog spektra kaznenih djela, uključujući ona koja se odnose na islamski moral.

U ožujku je iranski vrhovni vođa Ali Khamenei opisao homoseksualnost kao posljedicu "nedostatka morala" koji je široko rasprostranjen u zapadnoj civilizaciji.

Zapadne grupe za ljudska prava često su kritizirale Iran zbog tretmana LGBT pitanja. Prema iranskom pravnom sustavu, homoseksualni činovi mogu biti kažnjeni smrtnom kaznom. (Fena)

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok