• Short title article: Tragedija

Dvojica šesnaestogodišnjih dječaka, koji su se u utorak utopili na Adi Ciganliji, skakali su s pontona na mjestu koje ni u sezoni nije predviđeno za kupanje, rekao je Marko Mladenović, zapovjednik ronilaca u ronilačkoj jedinici policije.

Apelirao je na mlade da to ne rade.

Dvojica dječaka bili su učenici Prometne škole u Zemunu i Tehničke škole Lola u Železniku koji su s društvom slavili kraj školske godine na Adi.

Nalazili se se na početku jezera na Adi Ciganliji gdje inače nije dozvoljeno kupanje ni u sezoni. Zapovjednik ronilaca objasnio je da su skakali s pontona gdje kajakaši imaju treninge. 

“Naše vode nisu prozirne kao more, ne zna se što je dole. Mogu se ubosti, upasti u duboku travu kao što je vjerojatno ovdje bio slučaj. U tom slučaju nastane panika i povuku jedan drugog u vodu”, rekao je Mladenović.

On je apelirao na mlade da ne koriste neuređena kupališta, da vode brigu o sigurnosti i ne ulaze u vodu u alkoholiziranom stanju.

Istaknuo je da se ne ulazi u vodu za osobom ako dođe do utapanja jer osoba koja se bori za život, može za sobom povući onoga tko pokušava pomoći. Umjesto toga savjetuje pozvati pomoć ili utopljeniku pružiti čvrsti predmet ili uže pomoću kojeg se može izvući na obalu.

U slučaju dvojice dječaka koji su se utopili u utorak, kaže da je dežurna ekipa policijskih ronilaca vrlo brzo izašla na teren, ali da je već bilo kasno. Dodaje da je ronioc za pet minuta pronašao oba utopljena tijela.

Upitan koje vode su najopasnije, kaže da treba smatrati da su sve opasne. “Najopasnije su rijeke s brzim tokovima. Ali ni jezera nisu sigurna kada se površinski sloj vode ugrije, a mi skakanjem probijamo taj topli sloj i ulazimo u hladni kada dolazi do šoka ili zastoja srca”, objasnio je Mladenović.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok