• Short title article: Čudno vrijeme

I dok se naše područje Europe bori sa svakodnevnim grmljavinskim olujama i obilnim pljuskovima s lokalnim poplavama i bujicama, na sjeverozapadu Europe toplije je nego na Mediteranu.

Od samog početka lipnja nad sjevernom i sjeverozapadnom Europom prisutno je polje visokog tlaka zraka, uz sunčano i pravo ljetnje vrijeme, a temperature su značajno iznad prosjeka.

Danas su temperature na jugu Engleske i na širem području Londona oko tropskih 30°C, dok je prosjek za ovo doba godine oko 20°C.

Vrlo toplo je i u Nizozemskoj, Belgiji i na sjeveru Njemačke, uz temperature na zapadu Njemačke do 32°C. Vrijednosti ovih temperatura u ovom dijelu kontinenta jako rijetka su pojava i tijekom ljetnjih mjeseci.

Svi napomenuti predjeli danas su topliji i od juga Španjolske, Italije i Grčke.

Istovremeno, jug Europe, Mediteran i naše područje pod utjecajem su visinskih ciklona i nižeg tlaka, pa je vrijeme jako nestabilno s obilnim pljuskovima i grmljavinskim olujama.

Inače, toplotni val na sjeverozapadu Europe potrajat će i narednih dana, uz temperature oko 30°C, što su temperature za oko 10-ak stupnjeva iznad prosjeka za sredinu lipnja.

Ono što posebno zabrinjava je i ozbiljan nedostatak oborina i suša u odsustvu ciklona iznad ovog područja.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok