• Short title article: Smrtnost 40 posto

Zika, denga i krimsko-kongoanska hemoragijska groznica (CCHF) s vremenom će se proširiti britanskim tlom, tvrde stručnjaci.

Znanstvenim istraživanjem utvrdili su da ove bolesti prijete Velikoj Britaniji zbog klimatskih promjena i rastućih temperatura koje su rezultirale većim brojem komaraca i krpelja koji prenose te bolesti, piše Daily Mail.

Jedna od njihovih najvećih briga je groznica doline Rift - bolest sa stopom smrtnosti od gotovo 40 posto. Posebno je opasno što bi početne infekcije mogle bi proći ispod radara liječnika koji nisu upoznati sa "stranim" patogenima.

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) navela je CCHF kao jednu od svojih prioritetnih bolesti koja je već stigla do Francuske. James Wood, šef veterinarske medicine na Univerziteta Cambridge, rekao je zastupnicima u Odboru za znanost, inovacije i tehnologiju da je vrlo vjerojatno da će CCHF u budućnosti stići do Ujedinjenog Kraljevstva.

"Neke infekcije koje prenose krpelji, poput krimsko-kongoanske hemoragijske groznice, vrlo će se vjerojatno proširiti Ujedinjenim Kraljevstvom u nekom trenutku. Postoje infekcije koje prenese komarci, poput groznice doline Rift, koja bi se mogla iduća pojaviti", rekao je Wood.

Groznica doline Rift (RVF) može ubiti čak polovinu zaraženih pacijenata.

"Rano otkrivanje bolesti bit će izazov jer naši liječnici nisu obučeni za uočavanje ovih bolesti", dodao je.

"Virusi koje prenose člankonošci kao što su virus denga groznice i zika virus, mogli bi se udomaćiti u Ujedinjenom Kraljevstvu", tvrdi profesor Bryan Charleston, ravnatelj instituta Pirbright koji proučava zarazne bolesti kod životinja.

Klimatske promjene mijenjaju područja na kojima se neki od virusa mogu pronaći. Denga groznica klasična je bolest Južne Amerike i Jugoistočne Azije, a sad se pojavila i na Mediteranu. WHO označio je CCHF, RVF i ziku kao bolesti koje bi u budućnosti mogle izazvati pandemiju.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok