• Short title article: Cijene otišle u nebo

Do Jadrana se, izgleda, manje putovalo ovoga lipnja nego proteklih godina.

Na plažama u Makarskoj manje je turista, što je neuobičajeno za mjesto na kojem je trebalo u zoru rezervirati mjesto za sunčanje. Krajem lipnja, u tradicionalno vrijeme kad turistička sezona na Jadranu doseže vrhunac, plaže u mnogim popularnim mjestima izgledaju iznenađujuće prazno. Nedostatak turista ne samo da utječe na iznajmljivače već i na lokalne ugostitelje, koji se suočavaju s manjim brojem posjetitelja u svojim barovima i restoranima. Razlog su previsoke cijene - kako smještaja tako i restorana, ali i parkiranja.

Naime, najskuplje parkirne karte na Makarskoj rivijeri definitivno su u Makarskoj i Brelima, a najjeftinije u Gradcu. U Makarskoj na Rivi, koja se ubraja u 1. zonu, sat vremena parkiranja stoji 4 eura, a lani je stajao 20 kuna ili 2,65 eura, dok je vrijeme naplate ljeti od 6 sati do 2 sata poslije ponoći. U drugoj zoni sat parkiranja ljeti stoji 2 eura ili 24 eura dnevno. Do sada se sat parkiranja u toj zoni ljeti plaćao 10 kuna. U trećoj zoni parkiranje se ljeti po satu plaća jedan euro ili 12 eura dnevno.

U Brelima sat parkiranja stoji također 4 eura kao i na makarskoj Rivi. Lani je sat parkiranja ljeti stajao 20 kuna. U Baškoj Vodi cijena parkiranja po satu u 1. zoni iznosi 3,50 eura, u 2. zoni 2,50 eura, a u 3. zoni 2 eura. U Tučepima je sat parkiranja na rivi 2 eura i samo tu se i naplaćuje. U Podgori na rivi cijena sata parkiranja iznosi 2 eura, i to za 10 sati, a parkiranje dulje od 10 sati smatra se dnevnim parkiranjem i tako se naplaćuje dnevna parkirališna karta čija je cijena 25 eura.

Najjeftinije parkiranje na Makarskoj rivijeri je u Gradcu, gdje sat vremena stoji 1,50 eura. Kreveti u privatnom smještaju u Makarskoj zjape prazni - predsezona je u potpunosti podbacila, kaže za N1 Anđelko Kujundžić, predsjednik makarske Udruge iznajmljivača obiteljskog smještaja. - Što se tiče ove godine, po mom mišljenju, predsezona je rupa. U privatnom smještaju, po mom mišljenju, nedostaje 30% gostiju - rekao je. Da je tako, pokazuju i službeni podaci. Makarska u predsezoni bilježi pad od čak 25 posto dolazaka stranih gostiju. Na datum 14. lipnja ostvareno je 5321 noćenje, dok je lani na isti datum eVisitor bilježio čak 6967 posjeta. No ne priznaju to u turističkoj zajednici.

- Nije baš da je podbacila, mi u pravilu imamo i više gostiju nego što smo ih imali prošle godine u prvih šest mjeseci kad se zbroji. Ako se uzimaju pojedinačno dani, tjedni, onda, naravno, može biti negdje više negdje manje, ali u globalu smo u plusu - rekao je za N1 Jadran Puharić, direktor TZ-a Grada Makarske. Gosti pomno gledaju i u cjenike restorana. Kada su u pitanju restorani, u jednom od njih u Makarskoj u dnevnoj ponudi mogu se naći punjene paprike s pire krumpirom po cijeni od devet eura, kao i grah s kobasicom za koji će turisti morati izdvojiti sedam eura. Teleće pečenje s pire-krumpirom i zapečenim grahom stoji deset eura. Za teleću ili riblju potrebno izdvojiti 3,50 eura. U jednom od najstarijih restorana za 100 grama dalmatinskog pršuta morat ćete izdvojiti 20 eura. Cijena tartarskog bifteka je od 60 eura, dok će se za tartar od tune izdvojiti 18 eura. U ovom restoranu ćete za kilogram svježe ribe po izboru morati izdvojiti 69 eura. Cijena kilograma škampa je 65 eura, a kilogram lignji na žaru stoji 57 eura. Cijene deserta kreću se od 7 do 19 eura. Kavu ćete u Makarskoj platiti od 1,15 do 2 eura. Za obrok za dvije osobe na Braču potrebno je izdvojiti od 50 do 100 eura. Porcija rižota stoji od 14 eura u konobama do 20,50 eura u restoranima. File lubina stoji i do 30 eura, a cijena bifteka je od 30 do 40 eura. Cijena pizze na Jadranu je 18 eura. U jednom od restorana u Zaostrogu cijena porcije lignji iznosi 20,50 eura, dok je pivo od pola litre 3,60 eura. Hrvatska je obala odavno postala preskupa za građane BiH, a ni za građane EU-a više nije pristupačna. Bh. građani posljednjih godina svoje odlaske na more svode na jednodnevne izlete, a tako će biti i ove godine, ali zasigurno u manjoj mjeri s obzirom na previsoke cijene i naš izrazito loš standard.

- Obiteljima je nemoguće otići na više dana. Jedina je mogućnost da odemo na dan, i to da se parkiramo negdje u maslinik i jedemo paštetu - kaže za Vecernji.ba jedan Mostarac. Ministar financija RH Marko Primorac izjavio je da porast cijena brine, a da nastavak takvih trendova može ozbiljno ugroziti i turističku sezonu i općenito gospodarstvo.

- Kada čujete koliko te cijene rastu, to je nešto što je u svakom slučaju neprihvatljivo i moram priznati da me na neki način to i plaši. Strahujem od dugoročnih učinaka takvog rasta cijena - izjavio je Primorac nakon sjednice Vlade, odgovarajući i na pitanje o kuglici sladoleda, koja često stoji i tri eura. - Ako cijene nastave rasti tom dinamikom - ustvrdio je Primorac - to je nešto što može ozbiljno ugroziti i turističku sezonu i općenito gospodarstvo.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok