• Short title article: Nisu ga uspjeli spasiti

U petak oko 14:45 sati u mjestu Zavala na Hvaru 17-godišnjeg mladića je, dok se tuširao u vanjskom tušu kuće, iznenada stresla struja.

Udar koji je doživio bio je toliko snažan da ga vatrogasci i djelatnici Hitne pomoći nisu uspjeli oživjeti. Preminuo je na mjestu nesreće.

Na otok su se u petak zaputili kriminalistički tim iz Splita i dežurna zamjenica Općinskog državnog odvjetnika, kao i suski vještak koji bi zajedno trebali utvrditi kako je došlo do udara smrtonosnim naponom. Očevid je trajao i tijekom subote, prenosi 24 sata.

- Mi smo preko centra dobili dojavu odnosno zahtjev za izađemo na teren i oslobodimo mladića od strujnog udara. Čim smo krenuli zvali smo HEP u Starigrad da nam isključe kompletnu južnu stranu, tako je bilo najbrže i najsigurnije. Da nije tako, trebali bi struju isključiti na kući jer liječnici ne mogu početi raditi dok sve ne bude sigurno, da ne bi došlo do novog udara. Kad su kolege vatrogasci stigli na mjesto događaja, mladića su već oživljavali ljudi koji su se tamo zatekli, među njima je navodno bila i liječnica. Potom su oživljavanje preuzeli vatrogasci, a vrlo brzo je stigao tim hitne medicinske pomoći pa su oni davali sve od sebe da ga spase. Zaista je uloženo puno napora, ali nažalost, mladić je preminuo – kazao nam je Roman Radonić, zapovjednik DVD-a Jelsa.

Mladić iz Austrije s obitelji je boravio u kući uz more s više jedinica za iznajmljivanje, a mještani južne strane otoka nisu imali struje oko sat vremena nakon incidenta.

Svoju sućut izrazio je i načelnik Općine Jelsa, Nikša Peronja.

- Ne mogu komentirati konkretan slučaj, vještaci tek moraju na licu mjesta utvrditi sve činjenice, ali općenito govoreći mogu reći da nije riječ o neuobičajenoj situaciji ako su cijevi metalne, a metal je vodič. Ako u blizini prolazi neka instalacija, ili je nešto ukopano možete imati naponske proboje. Instalacije trebaju imati takozvanu fidovu sklopku koja bi se u ovakvom slučaju trebala 'izbaciti'. Također, sve te metalne cijevi bi trebalo uzemljiti. Danas se radi s plastičnim cijevima, ali starije kuće imaju starije, odnosno metalne instalacije – objašnjava nam Frane Urem, dr. sc. elektrotehnike i računarstva iz Šibenika i dodaje kako problem može nastati ukoliko je neki dio objekta sagrađen bez dozvole.

Više informacija bit će dostupno nakon provedene istrage.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok