• Short title article: Oprez

Pauk bijelac nalazi se i u plićaku i do 150 metara dubine.

Pauk bijelac (Trachinus draco, Linnaeus, 1758) je riba iz obitelji pauka (Trachinidae). Najbrojniji je od četiri vrste koje nastanjuju naše podmorje. Naraste do 53 centimetra dužine i 1,9 kilograma težine, piše Novi list.

Ima vretenasto, bočno stisnuto tijelo s gotovo ravnim leđima. Glava je krupna, a usta velika, ozubljena sitnim i oštrim zubima. Na gornjem dijelu škržnog zaklopca nalazi se velika oštra otrovna bodlja. Otrovne su i prve šipčice prve leđne peraje koje su crno obojane.

Boje je oker-sivkaste sa zlatasto smeđim i mjestimično tamnijim mrljama koje se poput nepravilnih trakica pružaju od leđa prema trbušnoj strani, nagnute koso od glave prema repu. Osim tih trakica, od glave pa sve do kraja repa pružaju se i vodoravno položene tirkizno plavičaste nepravilne prugice.

S trbušne je strane bijele boje. Peraje su dobro razvijene. Druga leđna i podrepna peraja su gotovo simetrične.

I u plićaku i u dubinama

Nalazimo ga i u plićaku i do 150 metara dubine. Najbrojniji je na pjeskovito ljušturastim dnima koja preferira prvenstveno zbog svog načina lova. Ova se vrsta, naime, voli ukopavati na način da mu iz pijeska vire tek oči i leđna peraja, što mu kao lovcu daje veliku prednost. Na plijen se baca silovito, istovremeno otvarajući usta i tako stvarajući vakum, što žrtvi ne ostavlja puno izgleda za bijeg i preživljavanje.

Zbog mogućnosti uboda na otrovne bodlje, živog pauka nikada ne treba prihvaćati golom rukom. Ukoliko do uboda ipak dođe, prva pomoć se sastoji u neutraliziranju otrova što se relativno lako može postići uranjanjem ili premazivanjem mjesta uboda s 10 postotnom otopinom amonijaka koja se u prikladnom pakiranju može kupiti u svakoj ljekarni, a nakon čega bol, pa i sve druge posljedice uboda najčešće potpuno nestaju.

Mnogi ribolovci mjesto uboda spaljuju upaljačem, žarom cigarete ili prislanjanjem na vrelu ispušnu cijev motora što je zapravo vrlo bolno i uglavnom neučinkovito.

No bez obzira za kakav se tretman odlučili, potrebno je što prije potražiti liječničku pomoć, a pogotovo ako se radi o više uboda.

Ostali hrvatski nazivi za pauka su dragana, pržinar, ranj i tartana.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok