• Short title article: DHMZ

Narančasta upozorenja zbog iznimno visokih temperatura, ali ponegdje i grmljavinskog nevremena na snazi su ove nedjelje, uoči velike promjene vremena koja nas očekuje s početkom idućeg tjedna.

Za riječku regiju tako je upaljen alarm jer bi lokalno moglo doći do izraženih pljuskova s grmljavinom, a posebice u Istri. Uz to, na području cijele Hrvatske pa tako i riječkom upozorenje je upaljeno zbog temperatura koje bi mogle doseći i 36°C.

Jučer je u Slavoniji zabilježeno i do 36.5°C, dok je jutros na Hvaru već do 9 sati ujutro zabilježeno 30°C. Što se tiče temperature mora, ona se trenutno kreće između 26 i 28 stupnjeva Celzijusa, s najvećom zabilježenom do 8 sati u Malinskoj na otoku Krku - 28.2°C.

Dok će pljuskovi s grmljavinom prvo večeras zahvatiti sjeverni Jadran i Riječku regiju, tijekom ponedjeljka mogli bi se proširiti na gotovo cijelu Hrvatsku. Tako DHMZ najavljuje kako će naoblačenje s kišom prvo se širiti prema jugu te na zapadne kopnene predjele, a kasno poslijepodne doći će i do Slavonije.

Pritom je moguće i jače grmljavinsko nevrijeme, vjerojatnije duž obale. Vjetar slab i umjeren južni i jugozapadni, u sjevernim kopnenim krajevima kratkotrajno i sjeveroistočni. Na Jadranu umjereno i jako jugo i jugozapadnjak. Najniža jutarnja temperatura od 16 do 21, na Jadranu od 23 do 27. Najviša dnevna većinom od 27 do 32, u Slavoniji i unutrašnjosti Dalmacije do 36 °C, najavljuje DHMZ.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok