• Short title article: Prijetnja

Austrijska Agencija za zdravlje i sigurnost hrane (AGES) zajedno sa austrijskim Ministarstvom zdravlja apeliralo je na sve povratnike sa odmora iz Bosne i Hercegovine, Srbije, Hrvatske i ostatka Balkana da u Austriju ne donose svinjsko meso niti svinjske proizvode zbog porasta slučajeva svinjske kuge u ovim zemljama.

Kako su naveli, rizik prije svega predstavlja meso iz privatne proizvodnje.

Afrička svinjska kuga (ASK) je zarazna, uglavnom febrilna bolest životinja. Pogađa domaće i divlje svinje. Ne postoji opasnost od infekcije za druge životinjske vrste ili ljude. Ova bolest se još nije pojavila u Austriji. Zbog brojnih slučajeva u istočnoj i južnoj Europi, rizik od unošenja je vrlo visok, posebno tijekom sezone putovanja, i može da ima ozbiljne posljedice za životinje i farme, upozorava AGES.

Zabranjeno je preuzimanje potencijalno zaraženih proizvoda od svinjskog mesa (šunke, kobasice, mesni namazi i sl.) iz zemalja izvan EU.

Meso ili kobasice iz privatne proizvodnje koje nisu prošle službenu kontrolu predstavljaju veliki rizik za austrijsku životinjsku populaciju, te bi virus ASK-a u tim proizvodima mogao nesmetano "ući" u Austriju.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok