• Short title article: Kriva bakterija

Jedan student preminuo je 10 sati nakon što je pojeo ostatke tjestenine koju je ostavio na sobnoj temperaturi, a potom ju je podgrijao pet dana kasnije.

Ovaj 20-godišnjak, poznat samo kao AJ, pojeo je ostatke obroka prije nego što je otišao s prijateljima, no ubrzo se vratio kući osjećajući se loše.

Najprije je imao glavobolju i bolio ga je trbuh, a potom su se simptomi pogoršali te su uključivali povraćanje i proljev. AJ je odlučio pokušati prespavati svoje tegobe, no sljedećeg dana pronađen je mrtav. Njegovi roditelji otkrili su njegovo tijelo nakon što se nije pojavio na predavanju, piše Mirror.

Obdukcija je pokazala da je student preminuo od trovanja hranom uzrokovanim bakterijom “bacilus cereus”, čije spore razvijaju toksine koji izazivaju povraćanje i proljev. Kako bi si olakšao stanje, AJ pio je velike količine vode, što je u konačnici samo pogoršalo situaciju.

Nažalost, u njegovu slučaju fatalna je bila upravo kombinacija gore spomenute bakterije koja je uzrokovala povraćanje, stoga i hipoglikemiju, te aspirina iz lijeka za bol u trbuhu koji je student popio prije spavanja – uparivanje je djelovalo fatalno na jetru pacijenta kojem bi jedino transplatacija pomogla da preživi.

Nakon podrobnih istraživanja ovog tragičnog slučaja, utvrdilo se i da je pojedena hrana bila toliko “otrovna” da je uslijedilo potpuno gašenje funkcija jetre nesretnog mladića. Iako je smrt nastupila još 2008., slučaj se ponovno pokrenuo kada je objavljen detaljan prikaz kemijskih procesa koji su se odvili u tijelu nesretnog mladića.

Spriječite trovanje hranom

Inače, iz Mayo klinike pišu da hrana može “trajati” ako ju držite u hladnjaku, ali samo 3-4 dana. Ako ju držite na sobnoj temperaturi, u tek nekoliko sati mogu se razviti opasne kolonije bakterija. Ako niste planirali pojesti hranu u roku od četiri dana, zamrznite je odmah, u protivnom biste se mogli otrovati hranom.

Dr. Bernard, koji je na YouTubeu opisao slučaj preminulog studenta, savjetuje: “Mnogi ljudi jedu tjesteninu ili bilo koji drugi oblik rezanaca koji su ostali dan ili dva i dobri su. Pazite na hranu koja je ostavljena duže od nekoliko sati. Ako hrana čudno miriše, uvijek je bolje biti siguran nego žaliti.”

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok