• Short title article: Teška situacija

Stanarka (42), koja u najmu živi dvije godine, za stan od 76 četvornih metara trebala bi platiti 4.139,90 eura nadoplate za režije.

Također, ubuduće bi trebala za stan plaćati 1265 eura, umjesto 719 dosadašnjih.

Stanari nebodera u njemačkom gradu Gelsenkirchenu nezadovoljni su zbog visokih dodatnih troškova za režije i novih cijena najma. Neki od njih našli su se u posebno teškoj situaciji s obzirom na to da nadoplate za režije u pojedinim slučajevima iznose i više od 4000 eura. Njemački mediji da su posebno porasli troškovi grijanja za daljinsko grijanje višekatnica. Riječ je o neboderu u vlasništvu tvrtke za promet nekretninama LEG. Piše Večernji list.

Stanarka (42), koja u najmu živi dvije godine, za stan od 76 četvornih metara trebala bi platiti 4.139,90 eura nadoplate za režije. "Ne mogu platiti ovaj iznos. Ni grad to neće platiti. Bojim se da ću završiti na ulici", kazala je majka troje djece koja bi ubuduće trebala za stan plaćati 1265 eura, umjesto 719 dosadašnjih, navodi Fenix magazin. 

Umirovljenica (69), koja u najmu živi 12 godina te je bolovala od multiple skleroze, dobila je zahtjev za nadoplatu režija od 1871 euro. “To je šala, muka ti je. Koliko nam se puta grijanje pokvarilo u 2022. godini, zbog čega smo imali hladne stanove… Ne mislim to platiti”, istaknula je. 

Nadoplatu od 2396 eura trebala bi platiti 48-godišnja stanarka koja organizira prosvjed i pomaže susjedima. “Svi već štedimo na grijanju. Svake godine je sve gore”, kazala je. Stanarima savjetuje da potraže pravni savjet i da se od visokih računa brane zakonski propisanim sredstvima.

Tvrtka za promet nekretninama LEG ima 167.000 stanova za iznajmljivanje diljem Njemačke. a u njima živi oko 500.000 stanovnika. Iz tvrtke je pojašnjeno kako se povećanje dodatnih troškova za režije temeljilo na uobičajenim prilagodbama tržišnih cijena.

Čelnik tvrtke najavio je da porast najamnina, no istaknuto je i kako će se sveobuhvatno pregledati računi stanara iz Gelsenkirchena. Ako je došlo do pogreške, ističe tvrtka, stanari će dobiti obračun korekcije.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok