• Short title article: Sve izgledalo normalno

Zbog deepfake prijevare jedna je multinacionalna tvrtka ostala bez gotovo 24 milijuna eura.

Zaposlenik koji radi u miltinacionalnoj tvrtki u Hong Kongu nasjeo je na prijevaru tešku gotovo 24 milijuna eura. Sudjelovao je na videosastanku za koji je mislio da je sastanak članova osoblja da bi se kasnije ispostavilo da je riječ o deepfakeu. 

Deepfake je vrsta prijevare u kojoj snimka izgleda u potpunosti stvarno, ali je zapravo računalno programirana i nije istinita. Tako je i djelatnik iz Hong Konga mislio da na sastanku gleda svoje kolege i glavnog financijskog direktora tvrtke, a sve su to bile lažne kreacije, objasnila je hongkonška policija u petak.

Viši policijski nadzornik Baron Chan Shun-ching rekao je da je zaposlenik prvo dobio poruku od osobe koja se predstavila kao glavni financijski direktor tvrtke koji je u Velikoj Britaniji. Tada je već postao sumnjičav i mislio je da se radi o klasčinoj phishing prijevari jer je u poruci već bilo riječi o tajnoj transakciji.

Ubrzo nakon imali su videopoziv pa je tada prestao biti sumnjičav jer svi koji su svi na pozivu zvučali i izgledali kao i inače, prenosi CNN.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok