• Short title article: Rat u Ukrajini

Prijedlog ruskog predsjednika Vladimira Putina o prekidu vatre u Ukrajini SAD je odbacio nakon kontakata između posrednika, rekli su ruski izvori za Reuters.

Američki izvori kažu da nije bilo službenog kontakta i da se Washington neće uključiti u razgovore koji ne uključuju Ukrajinu.

Putin je 2023. slao signale Washingtonu preko posrednika, uključujući i arapske partnere na Bliskom istoku, da je spreman razmotriti prekid vatre u Ukrajini, rekli su ruski izvori.

Ruski predsjednik je, kako su naveli izvori, predlagao zamrzavanje sukoba na sadašnjim linijama fronta i nije bio voljan prepustiti ništa od ukrajinskog teritorija pod kontrolom Rusije, ali u Kremlju su to vidjeli kao najbolji put prema nekoj vrsti mira.

„Kontakti s Amerikancima nisu urodili plodom“, rekao je visoki anonimni ruski izvor, upoznat s razgovorima krajem 2023. i početkom 2024.

Drugi ruski izvor koji je upoznat s kontaktima rekao je da su Amerikanci poručili Moskvi, preko posrednika, da neće razgovarati o mogućem prekidu vatre bez sudjelovanja Ukrajine, zbog čega su se razgovori završili neuspjehom.

Treći izvor koji je upoznat s raspravama rekao je: „S Amerikancima se sve raspalo“. Izvor je rekao i da Amerikanci nisu htjeli pritisnuti Ukrajinu.

Mediji nisu ranije izvještavali o rasponu tih pregovora i njihovom neuspjehu.

Napisi o njima dolaze u vrijeme dok američki predsjednik Joe Biden mjesecima pokušava kroz Kongres provesti slanje dodatne pomoći Ukrajini, međutim nailazi na protivljenje saveznika vrlo vjerojatno republikanskog protukandidata na izborima u studenom Donalda Trumpa. Senat je u utorak odobrio 61 milijardu dolara pomoći, međutim taj zakon još mora proći kroz donji dom Kongresa, u kojemu većinu drže republikanci, prenosi Reuters.

Anonimni američki dužnosnik Reutersu je rekao da SAD ne vodi nikakve tajne pregovore s Rusijom i da je Washington konzistentan u tome da ne radi iza leđa Ukrajini.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski rekao je kako nikad neće prihvatiti rusku kontrolu nad bilo kojim dijelom ukrajinskog teritorija i zabranio je kontakte s Rusijom.

Kremlj, Bijela kuća, američki State Department i Središnja obavještajna agencija (CIA) odbili su komentirati ove navode, piše Reuters.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok