• Short title article: Korona promijenila sve

Znanstvenici pronalaze značajne razlike u razvoju crijevnog ekosustava dojenčadi rođene kada su na snazi ograničenja socijalnog distanciranja, u usporedbi s dojenčadi rođenoj prije koronavirusa.

Izolacija uvedena tijekom pandemije covida dovela su do promjena kod novorođenčadi koje su ih možda zaštitile od alergija, tvrdi nova studija, a prenosi Sky News.

Irski su znanstvenici otkrili da dojenčad koja je odgajana kada su na snazi ograničenja socijalnog distanciranja zbog koronavirusa ima više korisnih mikroba dobivenih nakon rođenja od majke, koji bi mogli djelovati kao obrana od bolesti. Znanstvenici vjeruju da je to dovelo do toga da “pandemijske bebe” imaju manje alergijskih stanja, u usporedbi s bebama prije covida. Prenosi Večernji.

Nalazi, objavljeni u časopisu Allergy, istaknuli su dobrobiti za zdravlje crijeva za mlade rezultat izolacije zbog covida, uključujući niže stope infekcija i posljedičnu upotrebu antibiotika te produljeno trajanje dojenja. 

Ekosustav prirodnih bakterija u crijevima, poznat kao mikrobiom, igra ključnu ulogu u ljudskom zdravlju. Istraživači su analizirali uzorke fekalija 351 bebe rođene u prva tri mjeseca pandemije, uspoređujući ih sa skupinom prije pandemije.

Uzorci stolice prikupljeni su u dobi od šest, 12 i 24 mjeseca, a testiranje na alergije učinjeno je u dobi od 12 i 24 mjeseca. Studija je istaknula značajne razlike u razvoju mikrobioma beba rođenih tijekom razdoblja karantene u usporedbi s bebama prije pandemije.

Istraživanje je otkrilo da je samo oko 5% beba iz izolacije razvilo alergiju na hranu u dobi od jedne godine, u usporedbi s 22,8% u skupini prije COVID-a. Manje infekcija zbog toga što nismo bili izloženi klicama također je smanjilo potrebu za antibioticima, koji ubijaju dobre bakterije.

Samo 17% beba iz izolacije je trebalo antibiotike do dobi od jedne godine. U skupini prije pandemije, 80% dojenčadi je uzimalo antibiotike do 12 mjeseci.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok