• Short title article: Rizik

Novo istraživanje pokazuje da mikroplastika može biti prisutna i u masnim naslagama koje se nakupljaju u arterijama nekih ljudi, što postavlja pitanje dodatne opasnosti koju ovi sitni plastični fragmenti mogu predstavljati za nas.

Iako ova studija nije definitivna, sugerira da bi mikroplastika mogla biti rizična. Istraživači su regrutirali ljude koji su podvrgnuti kirurškom zahvatu zbog liječenja bolesti karotidne arterije, stanja gdje se plakovi - koji su obično sastavljeni od masnih tvari poput kolesterola, kao i kalcija i različitih stanica - nakupljaju i sužavaju arterije koje opskrbljuju krv mozgu.

Ti su plakovi uklonjeni tijekom operacije i analizirani su na prisutnost mikroplastike i nanoplastike (MNP). Od 257 proučavanih pacijenata, kod 150 ih je pronađena mikroplastika polietilena, materijal koji se često koristi za izradu plastičnih vrećica i boca.

Međutim, to nije bio jedini tip pronađene plastike; kod 31 pacijenta u plakovima je pronađen polivinil klorid, poznatiji kao PVC ili plastika od koje se prave kanalizacijske cijevi ili pak neudobne hlače od imitacije kože.

Značajan nalaz

Istraživači su zatim pregledali uzorke plakova pod mikroskopom kako bi stekli predodžbu o veličini plastičnih fragmenata. Slike su otkrile izlomljene čestice unutar plakova, koje je tim procijenio gotovo sve manje od mikrometra - što je manje od jedne pedesete promjera prosječne ljudske dlake.

Prisutnost MNP u plakovima sama po sebi značajan je nalaz, ali što je s mogućim utjecajem na tijelo? Kako bi to saznali, istraživači su pratili pacijente gotovo tri godine. Na kraju tog razdoblja otkrili su da su pacijenti s plakovima koji sadrže MNP imali 2,1 puta veći rizik od srčanog udara, moždanog udara ili smrti iz bilo kojeg razloga, u usporedbi s onima koji nisu imali plastične fragmente.

Unatoč tome, istraživači ističu da njihovi nalazi nisu definitivan dokaz da su mikroplastike uzrok takvih zdravstvenih događaja. Ostali čimbenici u zdravlju i načinu života pacijenata mogli su ih izložiti riziku: prehrana, vježbanje i pušenje sve mogu doprinijeti vjerojatnosti moždanog udara. Ipak, urednički komentar koji prati studiju, napisan od strane epidemiologa dr. Philipa J. Landrigana, sugerira da istraživanje "postavlja niz hitnih pitanja".

"Treba li izlaganje mikroplastici i nanoplastici smatrati čimbenikom rizika za kardiovaskularne bolesti? Koji organi osim srca mogu biti u opasnosti? Kako možemo smanjiti izloženost?" piše Landrigan, a prenosi IFL Science.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok