• Short title article: EU

Komisija je dobila zadatak izraditi internetski portal s popisom pravila.

Neoprezna vožnja u drugoj zemlji sada se može strože kazniti nakon što je Europska unija postigla dogovor kojim se osigurava bolja suradnja među državama članicama u prekograničnim istragama prometnih prekršaja.

Kako bi se spriječila nesmotrena vožnja u inozemstvu, popis prekršaja koje su počinili vozači nerezidenti - prebrza vožnja, vožnja pod utjecajem alkohola ili nezaustavljanje na crvenom svjetlu - proširen je tako da uključuje opasno parkiranje i pretjecanje, prelazak na punoj crti te sudar i bijeg.

- Dopustiti stranim registriranim vozačima da se izvuku s prometnim prekršajima nepošteno je i čini naše ceste manje sigurnima. Sjajno je što Europska unija ne samo da proširuje raspon prekršaja koji se mogu goniti preko granica već i poboljšava izglede za plaćanje kazni - rekla je Ellen Townsend, direktorica politike Europskog vijeća za sigurnost prometa (ETSC), javlja Belga.

S oko 40 posto prekograničnih prekršaja koji trenutačno prolaze nekažnjeno zastupnici Europskog parlamenta osigurali su strože postupke uzajamne pomoći između zemalja EU-a i obvezu pomoći u pronalaženju osobe odgovorne za prekršaj u prometu.

Sporazum obvezuje zemlje Europske unije da na takve zahtjeve odgovore bez nepotrebnog odgađanja i u roku od dva mjeseca od prikupljanja potrebnih informacija. Osim toga, nakon što vlasti zemlje u kojoj je prekršaj počinjen zatraže podatke o vozaču, država prebivališta prekršitelja može preuzeti naplatu prometnih kazni pod uvjetom da je kazna veća od 70 eura i nije isplaćena nakon što su iscrpljena sva pravna sredstva.

Kako bi se povećala transparentnost i olakšala provedba novih pravila, Komisija je dobila zadatak izraditi internetski portal s popisom pravila, mogućnostima žalbe i pripadajućih novčanih kazni.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok