• Short title article: Ima mrtvih

Urušilo se više od 20 stambenih zgrada, oštećena je glavna autocesta, gotovo 100.000 domova ostalo je bez struje. Lokalni mediji počeli su javljati i o prvim žrtvama.

Tajvan je u srijedu pogodio potres magnitude 7.2 stupnja, najjači u posljednjih 25 godina, dobro zatresavši zgrade i izazvavši upozorenje za cunami za otoke u južnom Japanu i na FIlipinima. Televizijske postaje objavile su snimke zgrada kako se ljuljaju u gusto naseljenom istočnom gradu Hualienu, blizu epicentra potresa. Lokalni mediji prenose da u zgradama ima zarobljenih ljudi, a stigle su i prve potvrde o ljudskim žrtvama. Najmanje četiri osobe su poginule, a više od 50 je ozlijeđenih.

Potres, koji je izazvao prekid struje u glavnom gradu Taipeiju, dogodio se u 7 sati i 58 minuta po lokalnom vremenu na dubini od 15.5 km kod južne obale Tajvana, izvijestila je državna seizmološka služba. Japanski centar za potrese objavio je da je nekoliko manjih cunamija stiglo do južne prefekture Okinawe i kasnije ukinuo upozorenje na plimne valove. 
Filipinska seizmološka agencija također je izdala upozorenje za stanovnike obalnih područja i pozvala ih da se sklone na viši teren. Potres se osjetio u Šangaju u Kini, rekli su očevici. Kineski mediji navode da se osjetio i u Fuzhou, Xiamenu, Quanzhou i u Ningdeu u pokrajini Fujian.

Naknadna podrhtavanja tla i dalje se osjete u Taipeiju, a dosad ih je bilo najmanje 25, navode stanovnici. Više od 87.000 kućanstava je ostalo bez struje a brzi željeznički vlakovi su zaustavljeni. Južni tajvanski znanstveni park, u kojem je nalazi važan proizvođač poluvodiča, izvijestio je da tvrtke posluju normalno. I taj tehnološki gigant je priopćio da se proizvodnja odvija neometano.

Državna novinska agencija navodi da se radi o najjačem potresu od 1999., kada je Tajvan pogodio potres magnitude 7.6 u kojem je poginulo oko 24.000 ljudi a uništeno ili oštećeno 50.000 kuća.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok