• Short title article: Napadi iz Rusije

Čelnici EU osudili su konstantnu kampanju hakerskih napada iz Rusije na sustave unutar kompjuterskih mreža koje pripadaju različitim organizacijama Unije.

Hakeri, koji gotovo sigurno imaju izravnu podršku Kremlja, iskoristili su propuste u Microsoft Outlook aplikaciji za email poruke (CVE-23397), koja im je omogućila da pristup privatnim podacima organizacija EU za energetiku i državnu upravu, kao i njihovih čelnika. Njemačka ministrica vanjskih poslova, Annalena Baerbock, izravno je okrivila Moskvu za ove napade, piše Net.hr.

'Ruski hakeri direktno napadnu kompjuterske sisteme u Nemačkoj. To je neprihvatljivo' rekla je Baerbock. I Ministarstvo vanjskih poslova Češke također je potvrdilo brojne hakerske napade na svoje institucije, koji traju skoro godinu dana.

Stručnjaci vjeruju da je glavna hakerska grupa koja stoji iza ovih napada 'Strontium', čiji su pripadnici nekadašnji članovi mnogo poznatije grupe 'Fancy Bear'. Većina ovih hakera je povezana s ruskom obavještajnom službom GRU.

Američka agencija za cyber sigurnost CISA ovu grupu naziva 'APT-28' (Active Persistent Threat, Stalna Aktivna Opasnost). Neki od članova ove dvije ruske hakerske grupe su i bivši pripadnici 'Odjeljenja 26165', dijela službe GRU koje se bavi cyber napadima (cyberwarfare). Američki FBI je također nedavno upozorio na aktivnosti ruskih hakera koji imaju podršku Kremlja, kao i na dalje potencijalne napade na sisteme unutar SAD i EU, kao i njihovih zemlja saveznica.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok