• Short title article: Radnička prava

Administraciji pape Franje prijeti ozbiljan problem vezan za radnička prava.

Četrdeset devet zaposlenika Vatikanskih muzeja započelo je radni spor bez presedana zbog, kako kažu, nepravednih i loših uvjeta na radnom mjestu, što bi moglo dovesti do neugodne tužbe protiv administracije pape Franje.

Djelatnici su poslali peticiju upravi grada Vatikana žaleći se na pravila koja uzrokuju "radne uvjete koji narušavaju dostojanstvo i zdravlje svakog djelatnika", rekla je njihova odvjetnica Laura Sgro.

Trenutačni uvjeti uključuju slabije plaćen prekovremeni rad te nedovoljnu zaštitu zdravlja i sigurnosti, dodala je Sgro.

"Djelatnici su se odlučili na ovaj postupak tek nakon što tijekom godina nije odgovoreno ni na jedan njihov zahtjev", kazala je.

Sindikati nisu dopušteni u Vatikanu. Glasnogovornik Vatikanskih muzeja odbio je komentirati.

Dnevne novine Il Corriere della Sera prve su pisale o radnom sporu u nedjelju.

Četrdeset devet djelatnika, od ukupno 700-tinjak zaposlenih osoba u Vatikanskim muzejima, talijanski su državljani i više godina rade ondje.

Jedni od najposjećenijih muzeja na svijetu, pored pariškog Louvrea i londonskog British Museuma, Vatikanski muzeji sadrže neprocjenjivu zbirku umjetnina, uključujući poznatu Sikstinsku kapelu, koju je oslikao Michelangelo.

Peticija predstavlja prvi formalni korak u obveznom postupku mirenja prema vatikanskom zakonu. 

Ne uspije li postupak mirenja, slučaj se tada može predati Vatikanskom sudu.

Sgro je dodala da se zbog odsustva dopusta u vatikanskom radnom zakonodavstvu, od djelatnika, koji nisu radili tijekom pandemije COVID-19 jer su Vatikanski muzeji bili zatvoreni, sada traži da vrate plaću koju su primali u tom razdoblju.

"Ovim postupkom želimo biti konstruktivni, nadamo se da se ovo može pokazati pravom prilikom za opće preispitivanje vatikanskih pravila o radu", kazala je Sgro.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok