Želim iznijeti sve podatke koji su ionako dostupni i financijskim i poreznim institucijama i vjerovnicima, no uvijek se uz moje ime veže neka zloća, uvijek netko nešto podmeće pa ajmo sve ispričati, i o Hajdukovim dionicama i o predstečajnoj nagodbi i vraćanju duga i mom novom početku opet u trgovini.

Do Božića ću imati prvu od deset planiranih butiga – započeo je u jednom dahu razgovor Željko Kerum, bivši splitski gradonačelnik, poduzetnik koji je prije 23 godine krenuo s prodavaonicom mješovite robe koja je izrasla do trgovačkog lanca, jednog među pet najuspješnijih u Hrvatskoj.

Zatim je Kerum diljem Lijepe naše postao vlasnik brojnih nekretnina, poticao projekte od POS-ovih stanova, te izgradio i poslovno-trgovački centar Joker, zakoračio u turizam od hotela Central u Splitu do Neve u Podstrani, no mnogi kažu, zapeo na hotelu Marjan, splitskom prvokategorniku, još uvijek nedovršenom, koji je na kraju uzrokovao krah cijelog carstva obitelji Kerum.

- Tako je sve počelo! Bitno je spomenuti kako je Kerum d.o.o. ušao u probleme i zbog čega je danas pokrenuta predstečajna nagodba i to zbog Hypo Alpe Adria Banke koja je 23. kolovoza 2012. blokirala račun radi nedospjelog kredita koji je do 2022. godine. U blokadi smo kao jamac, to je dug od projekta hotel Marjan, a Hypo banka je bez upozorenja blokirala firmu Kerum d.o.o. koja je radila u prosjeku godišnje oko milijardu i pol kuna, koja je zapošljavala preko tisuću djelatnika, koja je ostvarila dobit od desetaka milijuna eura u svom dvadeset trogodišnjem radu.

Preko 50 milijuna kuna dobiti godišnje smo imali i onda Hypo banka odluči uništiti cijelo carstvo blokadom računa. Do tada nismo imali ni duga prema nikome, ni bankama, ni dobavljačima ni poreznim institucijama, ni radnicima, sve smo redovito servisirali. Blokadom računa smo upali u probleme iako je tvrtka bila samo jamac. Ogromnu štetu je banka napravila tim činom, oni su uništili firmu Kerum d.o.o. jednu od najuspješnijih u Hrvatskoj zadnja dva desetljeća, a tada više nije bilo moguće funkcionirati normalno te je trebalo spašavati ono što se moglo - izjadao se Kerum.

Tada ste počeli sa rasprodajom trgovačkog lanca?

- Da, jer je bio plan ispuniti sve obveze prvo prema radnicima da ne ostanu na ulici. Preko sto dućana s robom smo prepustili drugim trgovačkim lancima, ali naš uvjet je bio zapošljavanje i naših djelatnika. U tome smo uspjeli, a zatim su slijedila porezna zaduženja, te dobavljači i banke. Četiri su to stavke koje ćemo sada riješiti do kraja predstečajnom nagodbom koja je pokrenuta nakon kompletne revizije i snimanja situacije. Želimo podmiriti sve dugove, jer su dugovi upola manji od naših potraživanja i cijele imovine, iako je tržište nekretnina u padu, pa smo izgubili skoro trećinu vrijednosti.

No moram reći kako su banke bile osigurane i imale su kolateralu u odnosu 1 prema 3, uz otplatu većine potraživanja od 50 do 70 posto, a jedini su dobavljači bili bez garancije. Ujedno još jedno veliko hvala našim partnerima i vjerovnicima koji su nam izašli u susret i dali podršku za predstečajnu nagodbu koja je rješenje za sve! Dobili smo mogućnost da možemo prodati i vratiti dugove.

Kolike se vaše obveze i što će biti s dionicama Hajduka?

- Obveze su 408 milijuna kuna, dug firme Kerum d.o.o.. A naša potraživanja i vrijednost nekretnina je 820 milijuna kuna, znači duplo imamo kapitala i potraživanja u odnosu na naš dug. Nama duguju preko 500 milijuna kuna, a sada predstečajnom nagodbom u dogovoru naravno sa svim stranama, možemo prodati nekretnine i vratiti svima dug. Sretan sam upravo zbog toga što ću moći svima vratiti i ne tražim od nikoga da mi oprosti dug. I cijelo vrijeme smo pregovarali i sa dobavljačima i poreznicima jer je naš jedini cilj da dođemo na nulu. Nije bitno hoće li se cijeli kapital Kerum d.o.o. rasprodati.

Što se dionica Hajduka tiče, svima smo ponudili sve ono što imamo pa tako i Poreznoj upravi koja je sjela na imovinu Kerum d.o.o., a među njima i dionice Hajduka. Hoće li ih prodati ili će ih vratiti tvrtki Kerum ili ćemo ih mi prodati, to je sada stvar dogovora i ako će se oni dijelom naplatiti iz te prodaje, neka se naplate, ili netko treći. To je sada na Poreznoj upravi! Sve što odluče mi se protiviti nećemo. Naš cilj je pokrivanje svih obveza, a s onim, ako što ostane, s tim ćemo krenuti dalje! Može se sve riješiti do kraja iduće godine, ne čekati već prodati imovinu bez obzira na cijenu i vratiti sve dugove.

Zar se vraćate trgovini?

- Hvala dragom Bogu da sam sve to izdržao, sretan sam sada što uz suglasnost partnera mogu dalje na prodaju i vraćanje dugova. Nadam se kako taj proces neće biti dug, jer nije mi plan da mi oproste i da im ne vratim potraživanja, samo sam malo lufta trebao, malo vremena da rasprodamo i vratimo dugove i nastavimo raditi osnovnu djelatnost. Jer je to i naša obveza po predstečajnoj nagodbi. Bez obzira što je teško početi ponovno, no vrlo brzo ćemo otvoriti prvi market i desetke novih marketa u prvoj godini i plan je 125 milijuna kuna prometa u trgovini mješovitom robom.

Je li uz vas ostaje sestra Nevenka Bečić?

- Ona je saborski zastupnik, ovdje su mladi ljudi koji su iznijeli teret od Željke Kerum, bratove mi kćerke, te sinova moje sestre, Igora i Gorana Sapunara. Oni su bili krizni menadžment i kreću nanovo u novi pothvat.

Pod istim imenom Kerum d.o.o?

- Naravno jer je to tvrtka koja je u 23 godina postojanja okrenula 20 milijardi kuna.

Kada ste postali gradonačelnik istakli ste kako imate 500 milijuna eura kapitala. Sada ste u predstečajnoj nagodbi, hotel Marjan nedovršen, dugovi oko vrata?

- U mandatu sam više novca izgubio nego neki drugi zaradio. Plaća gradonačelnika je išla na donacije, kao saborski zastupnik državi nisam uzeo ni lipe, a i hotel Marjan sam preplatio bez kune pomoći od strane države. I još sam u gradsku blagajnu uplaćivao svoj novac iako sam mogao kao prvi čovjek grada i otezati plaćanje komunalnog doprinosa. No kako ću pročelnici Ljilji Vučetić stvarati novu rupu u proračunu. Uredno sam platio 5-6 milijuna komunale za Marjana, pa 3,5 milijuna kuna za vilu Rosini, te 4 milijuna kuna za zemljište na Kaliterninom prilazu...

Budućnost hotela Marjan?

Prekjučer sam imao sastanak s predstavnicima lanca Hilton hotela koji imaju franšizu za Marjan iako nije dovršen. Prepoznali su lokaciju i njegove mogućnosti, i premda sam taj hotel obožavao, sada mi stvara probleme. Preplatio sam ga državi, banka ga želi ukrasti, ima hipoteku na stari dio i jednu česticu novog dijela, no nema na onu drugu. I stoga se neću dati. Dugujem izvođačima zbog blokiranog računa no to će im biti plaćeno, kao i radnicima hotela Marjan, za njih sedamdeset, kojima sam isplaćivao plaće iako nisu radili.

Sve do blokade računa lani. Hoće li biti sutra moj ili ću ga prodati, ne znam no neću ga dati ispod cijene, kao Kerum je u problemima pa spusti cijenu, ucijeni ga. A treba mu za okončanje - sobe, inventar i oprema nekih 120 milijuna kuna, oko 17 milijuna eura. U 120 dana se može s novcem okončati i napokon mlade Splićane zaposliti te imati vrhunski hotel u gradu koji je turistički biser zadnjih godina. Kada bude gotovo vrijedit će Marjan i preko 150 milijuna eura, a sada mu je minimalna vrijednost 80 milijuna eura.

Što je s Jokerom?

On je u stopostotnom vlasništvu mog sina Joška. I odlično posluje. Pa evo pogledajte poruku moje tajnice koja mi šalje izvještaj od mjesečnom najmu od 3.384.783 kune, pa računajte. U 12 godina 63 milijuna eura vrijedi samo najam prostora u Jokeru.

U Rogoznici imate hotel sa 120 ležajeva, što je s kafićima na Zapadnoj obali, restoranom na Benama i projektom Prva voda?

- Hotel je uz obalu u Rogoznici, odlično to ide, kafiće na Zapadnoj obali smo prepustili drugoj tvrtki zbog previsokog najma, a restoran na Benama i sportski sadržaji imaju problema zbog zatvaranja prolaza vozilima tijekom zime na Marjanu. Prva voda je priča za sebe, no netko će odgovarati zbog te štete. Radi se o 15 milijuna kuna jer kada je zemljište od 5400 kvadrata, od toga 300 kvadrata namijenjeno za gradnju kupljeno, u GUP-u je bilo građevno, a zatim više ne. Naučio sam se pameti, a novac mi nije presudan, nikoga nisam tužio no sada ću očito morati.

Slobodna Dalmacija

Pratite Livno Online na Facebooku, Twitteru, Instagramu ili Youtube-u

Komentari se objavljuju u realnom vremenu i Livno Online ne može se smatrati odgovornim za izreceno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim službama.Ukoliko ne posjedujete email adresu u polje za email adresu upišite abc@abc.com
comments powered by Disqus

Najnovije svijet