Danas je u Kninu otkriven spomenik prvom hrvatskom predsjedniku Franji Tuđmanu povodom 20. godišnjice vojno-policijske akcije "Oluja".

Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar Kitarović rekla je da je za nju "posebno zadovoljstvo" stajati na povijesnom mjestu, na kninskoj tvrđavi. Prenosi N1 televizija.

"Čestitam vam Dan pobjede i domovinske zahvalnosti, Dan hrvatskih branitelja i godišnjicu Oluje. Još je Ciceron rekao - historija je svjedok vremena i učiteljica žvota.

Onaj narod koji ima svoju historij ne može se izbrisati s lica zemlje, kako su neki pokušali. Posebno se sjećam poginulih i nestalih u ratu, zahvaljujem njihovim obiteljima na strpljenju i svemu onome što su prošli i zahvaljujem im što i dalje rade za dobrobit Hrvatske.

Uloga našeg dragog predsjednika Tuđmana tu je dobro prikazana. Strani posjetitelji na najboljem će mjestu moći vidjeti kako je postignuta sloboda. Poštovani branitelji, Kninjani i Kninjanke, građani i građanke, svoju povijest pišemo sami, ponosni na našu povijest i baštinu promičemo i tumačimo na jedini ispravni način", rekla je u obraćanju prisutnima Grabar Kitarović.

Dan kada je razbijen san o Velikoj Srbiji

U "Oluji" su, prije 20 godina, oslobođeni Knin i najveći dio, do tada okupirane hrvatske teritorije. "Oluja" je omogućila i mirnu reintegraciju hrvatskog Podunavlja te postizanje mira u tom dijelu Europe. Nakon "Oluje" ostalo je osloboditi hrvatsko Podunavlje (istočna Slavonija, Baranja i zapadni Srijem) što je mirnom reintegracijom uz Prijelaznu upravu Vijeća sigurnosti UN-a završeno 15. siječnja 1998.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok