Predsjednik Vlade Hercegbosanske županije, Draško Dalić jučer je zajedno s ministrom unutarnjih poslova, Darinkom Mihaljevićem, generalnim direktorom NOS-a BIH, Josipom Dolićem i Krešimirom Jolićem boravio u radnoj posjeti Rudniku i Termoelektrani Stanari d.o.o članici EFT grupe koja se bavi trgovinom i investicijama u energetskom sektoru.

Tom prigodom održan je radni sastanak s direktorom Rudnika i Termoelektrane Stanari Savom Mirkovićem i njegovim suradnicima.

Tijekom sastanka razgovaralo se o procesu realizacije projekta kojeg je tvrtka EFT zajedno s kineskim izvođačem Dongfang Electric Corporation uspješno završila. Termoelektrana kapaciteta 300 MW službeno je prije tri tjedna započela komercijalni rad.

Predsjednik Vlade,  Draško Dalić upoznao je nazočne sa zalihama i kvalitetom ugljena koje na prostoru Hercegbosanske županije iznose oko milijardu tona te dosadašnjim aktivnostima na mogućoj eksploataciji ugljena u termoenergetske svrhe s obzirom da je koncesija na ugljen dana poduzeću Ugljen Invest d.o.o. Livno.

Nakon sastanka predstavnici tvrtke EFT upriličili su obilazak Termoelektrane, pratećih objekata i površinskog ugljenokopa u Stanarima. Ovaj projekt u vrijednosti od 550 milijuna eura jedna je od većih investicija u energetskom sektor u Bosni i Hercegovini u posljednje vrijeme.

Prema najavama Termoelektrana Stanari proizvoditi će 2 milijuna megavat sati (MWh) energije godišnje i bit će prva elektrana takve vrste u Bosni i Hercegovini BiH koja će se u potpunosti uklapati u sve relevantne EU zakone o zaštiti životne sredine i EU standarde očuvanja kvalitete zraka.

Ova termoelektrana primjer je dobre prakse, a sličan model moguće je realizirati i na prostoru Hercegbosanske županije.

Priopćeno je iz Vlade HB županije.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok