Uprava civilne zaštite Hercegbosanske županije započela je obuku i edukaciju učenika u srednjim školama na području Hercegbosanske županije o temi ponašanja u slučaju pojave prirodnih i drugih nesreća.

Time se želi podići svijest učenika o važnosti preventivnog djelovanja kako bi posljedice za živote ljudi i materijalnih dobara bile svedene na najmanju moguću mjeru. Piše Fena.

Obuka se provodi u suradnji s općinskom Službom za civilnu zaštitu i ravnateljima srednjih škola, u sklopu provođenja aktivnosti plana i programa obučavanja i osposobljavanja struktura zaštite i spašavanja za 2016./2017. godinu. Kako se doznaje iz Županijske uprave za civilnu zaštitu, cilj je obuke na jednostavan i pristupačan način dati osnovna pravila ponašanja svakog pojedinca u slučaju prirodne ili neke druge opasnosti, kao i o važnosti preventivnog djelovanja, uz pripremljen obiteljski plan za slučaj tih nesreća. Tijekom edukacije učenici dobivaju obiteljski priručnik za ponašanje u slučaju prirodnih i drugih nesreća koji je izradilo Ministarstvo sigurnosti BiH, a tijekom edukacije imaju priliku upoznati se s radom, ulogom i važnošću županijske Gorske službe spašavanja u akcijama zaštite i spašavanja, uz praktične vježbe i prezentaciju nekih tehnika spašavanja.

Ova vrsta obuke je tijekom protekle dvije godine provedena u nižim osmogodišnjim razredima na području cijele županije, a sada se, prema programu, provodi u srednjim školama.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok