U svezi priopćenja OO HDZ 1990 lokalnim portalima Ministarstvo unutarnjih poslova K10 izvješćuje javnost da nije istinita tvrdnja kako je izostala reakcija MUP-a na izbornu krađu.

OO HDZ 1990 je dana 04.10.2016. godine ovom Ministarstvu podnio kaznene prijave protiv članova i zamjenika članova biračkih odbora u mjestima Podhum, Podgradina, Golinjevo, Prolog i Guber, te protiv predsjednika i članova Općinskog izbornog povjerenstva u Livnu. Osim MUP-u K10, iz prijave je vidljivo, da je isto dostavljeno Kantonalnom tužiteljstvu Livno, Federalnoj upravi policije, kao i Državnoj agenciji za istrage i zaštitu.

Nakon zaprimljene prijave po službenoj dužnosti Sektor kriminalističke policije je izvijestio Kantonalno tužiteljstvo Livno, kao i Centralno izborno povjerenstvo u Sarajevu, te od istih traži mišljenje i smjernice u postupanju po zaprimljenim kaznenim prijavama.

Ministarstvu unutarnjih poslova K10 je dana 11.10.2016. godine HDZ 1990 dostavio dopunu kaznenih prijava u kojima prilaže izjave svjedoka, odnosno svojih promatrača i članova biračkih odbora sa tri biračka mjesta. Pomenuta dopuna je također proslijeđena KT Livno i Centralnom izbornom povjerenstvu.

Dana 12.10.2016. godine Državna agencija za istrage i zaštitu ovom Ministarstvu je poslala obavijest u kojoj nas upoznaju da su zaprimili kaznene prijave OO HDZ 1990 protiv predsjednika i članova Općinske izborne komisije Livno, te da će sukladno odredbama čl. 22. St.1. Zakona o državnoj agenciji za istrage i zaštitu poduzeti mjere i radnje iz svoje nadležnosti.

Isto tako je dana 13.10.2016. godine ovo Ministarstvo zaprimilo obavijest od Kantonalnog tužiteljstva Livno da su sukladno odredbama čl.24. ZKP-a Tužiteljstvu BiH ustupili na daljnji postupak predmet po kaznenim prijavama HDZ-a 1990 zbog KD „Izborna prijevara“ iz čl. 198. KZ FbiH i KD „Prijevara pri glasovanju“ iz čl. 196. KZ FBIH kao stvarno i mjesno nadležnom tužiteljstvu.

MUP K10 do danas od Tužiteljstva BiH čija je nadležnost ova vrsta kaznenih dijela nije primio nikakav nalog za postupanje po ovom predmetu, iako će nastaviti poduzimati mjere i radnje u smislu prikupljanja dokaza i izjava od osoba koje su navedene u dopuni kaznene prijave HDZ-a 1990.

Priopćeno je iz MUP-a K10.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok