Zdenko Andabak, optuženi za zločine u Livnu, zatražio je novog odvjetnika, jer nije znao da je njegov sadašnji branilac Bajro Čilić bio suspendiran.

Nakon godinu i po suđenja, održana je statusna konferencija kako bi se odlučilo o daljnjem nastavku postupka protiv optuženih Zdenka Andabaka, Muamira Jašarevića i Seada Velagića, nakon što je na prošlom ročištu utvrđeno da je branitelj Ćilić bio suspendiran zbog disciplinskog prekršaja. Piše Fena.

“Ova konferencija je trebala biti održana u ožujku da je Sud na vrijeme obaviješten. To nije učinila ni Regionalna odvjetnička komora, ni Visoko sudsko i tužilačko vijeće (VSTV), a ni branilac koji je to svakako morao”, kazao je predsjedavajući Sudskog vijeća Zoran Božić.

Kako je naveo, Sud BiH je 10. listopada obaviješten o odluci Disciplinskog suda Odvjetničke komore o suspenziji Bajre Čilića. Odluka je donesena 8. veljače, a potvrđena 13. ožujka ove godine. Suspenzija je trajala do listopada ove godine.

“Prema Zakonu o krivičnom postupku i Zakonu o advokaturi, u vrijeme koliko je trajala suspenzija, Andabak nije imao branitelja i dovodi se u pitanje zakonitost svih do sada provedenih radnji, a da ne govorim o troškovima i efikasnosti, te pravu na fer i suđenje u razumnom roku”, istakao je sudac Božić.

Čilić je kazao da ni po jednom zakonu nije bio dužan da obavijesti bilo koga o svojoj suspenziji. Prema njemu, Advokatska komora je “obavijestila CMS VSTV-a” putem elektronske pošte 28. ožujka 2016.

“Jeste došlo do propusta, ali nitko tom odlukom nije postavljen da uime moje kancelarije vodi poslove i ja sam bio limitiran i prinuđen da nastavim da radim na ovim predmetima. Nisam se ogriješio o zakon, ni ja, ni moj branjenik”, kazao je on.

Optuženi Andabak je kazao da nije svojom krivicom doveden u ovu situaciju, te da je i on tek prošle srijede na ročištu u drugom predmetu koji se vodi pred Sudom BiH saznao za suspenziju.

“Žao mi je što me moj branitelj nije obavijestio. Najveći problem je moralna obaveza mog odvjetnika i propust državnih organa. Ja želim novog branitelja. Izabrao sam Esada Fejzagića iz Konjica, ako se vi slažete”, rekao je optuženi.

Tužilac Saša Sarajlić je kazao da je cijela ova situacija “smišljena i jeftina psina”. Predložio je da se postupak nastavi kao da se ništa nije dogodilo.

“Onog momenta kad je donesena odluka, Bajro Čilić i komora su bili obavezni da nas obavijeste, kao i sve ostale sudove u kojima postupa. Pošto to nije urađeno, ovo rješenje ne vrijedi (…). Šesnaest mrtvih glava i ogroman broj pretučenih i zlostavljanih svjedoka koji čekaju pravdu, pa zar da se ponovo maltretiraju”, istakao je tužilac.

Vijeće je kazalo Sarajliću da od njega kao tužioca očekuje da pokrene sve radnje za ispitivanje i pokretanje krivične odgovornosti odgovornih osoba za ovu situaciju.

Fahrudin Ibrimišimović, odvjetnik optuženog Jašarevića i potpredsjednik Regionalne advokatske komore u Sarajevu, kazao je da se ne slaže s Tužilaštvom i “da je to što tužilac kaže da odluka ne postoji isto kao da on kaže da ne postoji optužnica”.

Velagićev odvjetnik Fadil Abaz također je ocijenio da se ne trebaju ponašati kao da se ništa nije desilo.

Zdenku Andabaku, Muamiru Jašareviću i Seadu Velagiću se sudi za zatvaranje, mučenje i ubistva srpskih civila 1992. godine u Osnovnoj školi “Ivan Goran Kovačić” u Livnu, dok se u odvojenom predmetu Andabaku sudi i za zločine 1993.

Sudac Božić je kazao da će Sud obavijestiti o svojoj odluci Advokatsku komoru i Odsjek krivične obrane (OKO), a da Andabak što prije treba angažirati novog branitelja, kako bi Sud razriješio Čilića. Tada će biti zakazana nova statusna konferencija, prenosi BIRN.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok