Ante Niče (35), koji je optužen za trostruko ubojstvo u Suhači kod Livna, proglašen je neuračunljivim i bit će upućen na liječenje u psihijatrijsku kliniku.

Ničeu se sudi u Kantonalnom sudu u Livnu i nakon više neuropsihijatrijskih vještačnja, zajednički nalazi ukazuju da je u trenutku monstruoznog zločina bio neuračunljiv.

Prema optužnici Niče je zločin počinio 30. listopada 2015. godine u večernjim satima, nakon povratka iz zatvora gde je bio u jednomesečnom pritvoru zbog obiteljskog nasilja.

Nakon što je došao kući, sa čak 35 uboda kuhinjskim nožem usmrtio je majku Lucu (66), gluhonijemog brata Matka (46) usmrtio je sa osam uboda, a njegovu također gluhonijemu suprugu Sandru (44) izbo je šest puta i zatim pobjegao. Piše Blic.rs.

Kako Blic neslužbeno doznaje njemu će uskoro biti izrečena presuda, ali će zatvorska kazna biti zamenjenja liječenjem u psihijatrijskoj ustanovi zatvorenog tipa.

- Radi se o kroničnom sumanutom poremećaju kod optuženog, a motiv za ubojstvo je očito psihopatološki. U njegovom slučaju je neophodno liječenje u specijaliziranoj ustanovi zatvorenog tipa poput Sokoca - rekao je liječnik Alma Bravo Mehmedbašić.

Ona je pojasnila da se u ovakvim slučajevima pacijenti uglavnom ne mogu izlječiti do kraja, ali da napretka može biti.

Poslije ovog zločina, susjedi su pričali da je Ante bio problematičan i da su se svi pribojavali da bi mogao uraditi ovako nešto.

- Više puta je tukao majku, što su najčešće komšije prijavljivale policiji, jer ona nije smjela. Zadnji put kada ju je istukao, ostao je u zatvoru mjesec dana i evo šta je napravio kada je izašao. Čuo sam da čim je ušao u kuću odmah se krenuo svađati sa majkom i uzeo je nož sa stola, te je izbo – ispričao je tada jedan od komšija.

Nakon toga ostao je u kući dok nije primijetio da se njegov brat i supruga vraćaju iz prodavnice. Odmah je sišao na njihov kat i oboje ih izbo sa istim nožem.

- Majka i bratova supruga su preminuli na licu mesta. Matko je skupio snage i tako povređen otišao do komšija da traži pomoć. Međutim nesretni čovjek preminuo je na putu do splitske bolnice – istakao je tada Blicov sugovornik, te dodao i da je Niče bio narkoman.

Ante je nakon ubojstva pobjegao preko livade iza kuće, a prilikom potrage za njim policajci su pronašli odjeću koju je skinuo i bacio.

Zbog ovog zločina u Livnu je bio proglašen i dan žalosti.

Tek poslije tri dana od bijega Ante se predao policiji u selu Komorani u blizini Livna. Prilikom predaje on je policajcima hladnokrvno rekao da se predao samo iz straha da ne bude ubijen prilikom potjere. Poslije uhićenja određen mu je pritvor, a i svi sudski vještaci tokom suđenja su istaknuli da je on u vrijeme ubojstava bio neuračunljiv.

Komšije i dalje u strahu

Poznanici i komšije obitelji Niče kažu da su očekivali da Ante bude osuđen na maksimalnu zatvorsku kaznu i kažu da se boje da bi poslije nekog vremena mogao izaći iz bolnice.

-Čovjek je hladnokrvno ubio svoju obitelj . Siguran sam da ako se slučajno dogodi da izađe na slobodu, da će opet nekog ubiti. Nadam se samo da će ostati zatvoren do kraja života – rekao je jedan od komšija.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok