Na jučerašnji dan 1992. pala je prva žrtva srpskog ekstremizma u Glamoču — hrvatski liječnik dr. Alojzije Kelava.

Doktora Kelavu ubio je na središnjem glamočkom trgu usred dana Petar Vrakela zvan Pelja, član Vojske Republike Srpske. Navodno je to učinio po naređenju vojnog vrha. Piše radio Ljubuški.

Nedugo nakon tog ubojstva počelo je otvoreno i izravno etničko čišćenje nesrpskog stanovništva te uništavanje kulturne i povijesne ostavštine Glamoča.

U proljeće 1992., katolička crkva, župni dvor i gradska džamija bili su uništeni, a katolički župnik Zvonimir Matijević je uhićen i odveden u kninski zatvor gdje je bio okrutno mučen. Prilikom posjete pape Franje BiH on je dao i potresno svjedočenje o događanjima u Glamoču i BiH, čiji jedan dio radio Ljubuški citira:

„Godine 1992. bio sam upravitelja župe Glamoč. Pastoralno sam skrbio za malobrojnu katoličku zajednicu od pedesetak vjernika među pravoslavnom većinom. U Republici Hrvatskoj već je bjesnio rat koji se nadvio i nad Bosnu i Hercegovinu. Dana 24. veljače 1992. ubijen je moj ugledni župljanin dr. Alojzije Kelava, specijalist dječje medicine, koji je bio potpuno nedužan. Mnogi su mi govorili da trebam otići. Međutim, nisam htio pobjeći i ostaviti svoje župljane u takvoj opasnosti. Slično je učinila većina svećenika moje biskupije, od kojih su njih osam ubijeni ili umrli od posljedica torture, kao i većina časnih sestara od kojih je jedna ubijena, a pojedine od njih i danas nose teške traume.“

Pratite Livno Online na Facebooku, Twitteru, Instagramu ili Youtube-u

Komentari se objavljuju u realnom vremenu i Livno Online ne može se smatrati odgovornim za izreceno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim službama.Ukoliko ne posjedujete email adresu u polje za email adresu upišite abc@abc.com