Foto: Tomislavcity

Jučer je u Tomislavgradu, u dvorani Skupštine Hercegbosanske županije održana utemeljiteljska sjednica tomislavgradske Udruge pčelara „Duvanjski vrisak“ na kojoj su bila nazočna 53. člana.

Prema riječima predsjednika Inicijativnog odbora doc. dr. sc. Joze Bagarića, jedan od razloga za osnivanje spomenute Udruge na području općine Tomislavgrad je postojanje oko 17 selećih i 25 domaćih pčelara. Piše Tomislavcity.

Inicijativni odbor je prethodno imao sedam radnih sastanaka na kojima se došlo do zaključka da je potrebno osnivanje jedne ovakve Udruge u okviru ratarsko-stočarske problematike kako bi se potaknulo i ostale općine na isto, čime bi u konačnici postojala mogućnost da bude formiran  i Županijski savez pčelarskih udruga.

Također, tomu treba pridodati da na području tomislavgradske općine, prema dostupnim podatcima, postoji od 1.400 do 1.550 košnica koje se u određenome vremenu upeterostuče čime ih bude i do 7.000.

Neki od ciljeva Udruge su: promicanje razvitka i unaprijeđenje pčelarstva, očuvanje prirodnoga okoliša i bioraznolikosti čiji je pčela sastavni dio, promicanje kvalitetne proizvodnje, redovite potrošnje i kulture prodaje pčelinjih proizvoda, te stalno okupljanje građana i mladeži radi poticanja uzgoja pčela.

Doc. dr. sc. Jozo Bagarić također je objasnio otkud ime „Duvanjski vrisak“. Tako riječ „Duvanjski“ označava lokalitet na kojem se nalazi Udruga, dok je „vrisak“ medonosna biljka karakteristična za ovaj kraj, odnosno za prostore od 400 do 1200 metara nadmorske visine.

Na sjednici je jednoglasno izabrano Radno povjerenstvo kojega  čine: gosp. Jozo Bagarić, gosp. Ante Drmić i gosp.  Damir Kelava, dok su u Verifikacijsko povjerenstvo izabrani  gosp. Božo Radoš i gosp. Leon Kutleša.

Za predsjednika Udruge izabaran je Ante Drmić, dok je zamjenik predsjednika Damir Kelava. Funkciju rizničara preuzeo je Božo Radoš.

U Upravni odbor izabrani su:  Bariša Letica, Ivica Lončar, Ante Bagarić, Jurica Musić, Branko Nenadić, Ante Čulo i Ilija Jurič.

Nadzorni odbor čine: Ante Perić, Jozo Bagarič, pok. Mate, Boban Baković, Dragan Slipčević i Mihovil Blažević.

U Sud časti izabrani su: Petar Gudelj, Vinko Petrović i Jozo Bagarić, pok. Frane.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok